Zbog zaraze koronavirusom i loših radnih uvjeta radnici Amazona u Njemačkoj najavili su 48-satni štrajk, nakon što je potvrđeno između 30 i 40 slučajeva zaraze samo u njemačkim ispostavama.

Galerija


Radnici u šest radnih pogona Amazona u Njemačkoj od ponedjeljka odlaze u štrajk zbog slabe sigurnosti, nakon što je velik broj osoblja u logističkim centrima dobilo pozitivan rezultat testa na koronavirus, prenose iz sindikata Verdi.

Vezani članci Testiranje na Zagrebačkom Velesajmu - 4 Još 5 županija na crvenoj listi Njemačke, među njima i Grad Zagreb Ilustracija Korona hara: Srbija uvodi strože kazne za nepoštivanje mjera, u Austriji rekordnih 2435 slučajeva zaraze, izdana upozorenja za skijaške regije

Dodaju i da bi štrajk mogao trajati najmanje 48 sati, a održat će se pod motom „Dobar i zdrav posao“. Time se želi istaknuti nedostatak transparentnosti američkog trgovačkog diva nakon što su radnici bili pozitivni na koronavirus.

„Imamo informacije da je barem 30 do 40 zaposlenika zaraženo“, rekao je Orhan Akman iz sindikata.

Borba sindikata i Amazona traje godinama

Amazon već dugo vodi borbu s njemačkim sindikatima zbog niskih plaća i uvjeta radnika zaposlenih na logističkim mjestima, a od 2013. se organiziraju učestali štrajkovi, prenosi Reuters.

Iz sindikata Verdi ističu kako će štrajk pogoditi Amazonovo poslovanje u Leipzigu, Bad Hersfeldu i Koblenzu. Naglasili su kako Amazon stavlja profit ispred sigurnosti radnika.

Iz Amazona su odbili optužbe u priopćenju u kojem su istaknuli kako su od lipnja uložili četiri milijarde dolara u mjere zaštite radnika i klijenata diljem svijeta.

Njemačka je nakon SAD-a najveće tržište Amazona, a samo od tamo je od veljače stiglo oko 470 milijuna narudžbi za dezinficijense, 21 milijun pari rukavica, 19 milijuna maski i 39 milijuna kutija vlažnih maramica, zaključio je glasnogovornik Amazona za Njemačku.