Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Militanti s Gaze ispalili su tijekom noći, nakon postignutog primirja, rakete na južni dio Izraela, a izraelski zrakoplovi izveli su napade na položaje Hamasa, no čini se da je intenzitet sukoba bio manji u odnosu na ponedjeljak.


Nakon dana u kojemu je preko granice razmjenjivana vatra palestinski dužnosnici objavili su da je uz posredovanje Egipta kasno u ponedjeljak dogovoreno primirje, no zatišje nije dugo trajalo.

Vezani članci Raketiranje Gaze VIDEO Novo raketiranje Gaze, izraelska vojska gađala položaje Hamasa: "Treba povećati pripravnost vojske za nastavak sukoba" Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 06 Izrael uzvratio Hamasu: Bombardirali kuću jednom od vođa u Gazi

Sirene su nastavile zavijati u izraelskim pograničnim gradovima, a stanovnici su potražili skloništa. Izraelska vojska, koja je nagomilala dodatne snage i tenkove uz granicu, objavila je da je pogodila Hamasove poligone i isturene položaje.

Nema izvješća o eventualnim žrtavama.

Zadnji krug nasilja započeo je u ponedjeljak rano ujutro kad je sedam Izraelaca ranjeno nedaleko od Tel Aviva u raketnom napadu na kuću. Nekoliko sati kasnije Izrael je izveo zračne udare kao odmazdu i ranjeno je petero Palestinaca.

Do eskalacije je došlo samo dva tjedna prije općih izbora u Izraelu, na kojima se premijer Benjamin Netanyahu bori za politički opstanak nakon desetljeća na vlasti oštrom retorikom protiv palestinskih militanata.

Načet korupcijskim skandalima, suočen je sa snažnim izazovom centrističke koalicije koju vodi general.

Otkako je 2007. Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, Izrael je vodio tri rata za to područje. Izraelski zračni udari kao odmazda za raketiranje iz Gaze česti su, no brza mobilizacija dodatnih snaga i dopremanje tenkova u pogranično područje nisu. (Hina)