Obavijesti Video Pretražite Navigacija
95 milijardi dolara pomoći

Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu"

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: Afp
Američki Zastupnički dom je izglasao 95 milijardi dolara pomoći Ukrajini i Izraelu.

Zastupnički dom američkog Kongresa u subotu je uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Paket od četiri zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglasao prije više od dva mjeseca.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno"

Senat bi o njemu trebao glasati idući tjedan i potom ga poslati predsjedniku Joeu Bidenu na potpis.

Desetak demokratskih zastupnika zamahalo je ukrajinskim zastavicama kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson, je upozorio zastupnike da je to "neprimjereno ponašanje":

Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinijaši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikanci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom. U taj su iznos uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... "

Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indo-pacifičkoj regiji kao i druge mjere poput sankcija, de facto zabranu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini.

Uz 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je zahvalio Sjedinjenim Državama za paket pomoći njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije koja je ocijenila da će taj potez "uništiti Ukrajinu" i samo dovesti do još više smrti.

"Zahvalan sam Zastupničkom domu američkog Kongresa, objema stranka i osobno predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu zbog odluke koja povijest usmjerava na pravi put", napisao je Zelenskij na X-u.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Dodao je da će pomoć "spriječiti širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života te pomoći objema našim nacijama da postanu snažnije."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u subotu je rekao da će američka pomoć "dodatno uništiti" Ukrajinu i rezultirati s još više smrti.

Novinskoj agenciji Tass je izjavio da će dio paketa, koji dopušta američkoj administraciji da zaplijeni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a. Rusija će odgovoriti mjerama koje su u njezinu vlastitom interesu, upozorio je Peskov.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari"

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharkova ocijenila je da će pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu "produbiti krize po cijelom svijetu".

"Vojna potpora kijevskom režimu je izravno sponzoriranje terorističke aktivnosti", napisala je Zaharova na Telegramu.

"Što se Tajvana tiče, radi se o izravnom uplitanju u unutarnje stvari Kine. Vezano za Izrael, to je put u eskalaciju i u neviđeni porast napetosti u regiji", dodala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene