Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki Zastupnički dom u utorak nije uspio nadglasati prvi veto predsjednika Donalda Trumpa, stoga je i dalje na snazi "izvanredno stanje" koje je on proglasio prošlog mjeseca kako bi izgradio zid na granici sa Meksikom i tako spriječio ilegalnu imigraciju.


Demokrati koji kontroliraju Dom nisu uspjeli privući dovoljnu podršku republikanaca kako bi postigli dvotrećinsku većinu potrebnu za nadglasavanje Trumpova veta. Samo 14 republikanaca pridružilo se 234 demokrata u glasanju te jedan republikanac koji je i prethodno glasao protiv Trumpa. Jedan demokrat i dvoje republikanaca nisu glasali.

Vezani članci Napeta atmosfera u SAD-u ne jenjava ni danima nakon provedenih predsjedničkih izbora - 2 Američka sutkinja hrvatskih korijena: "Glasači Trumpu slijepo vjeruju, ali pravosuđe tako ne funkcionira" Marijana Grbeša Zenzerović Koliko je kampanja utjecala na rezultate izbora u SAD-u? "Taj izborni sustav je postao prenapet i u nekim segmentima problematičan"

Krajnji rezultat bio je u omjeru 248:181, stoga Trump sada može nastaviti s potragom za saveznim novcem kojim želi izgraditi zid.

Međutim, predsjednica Doma Nancy Pelosi obećala je kako će kongresnici i dalje pokušavati blokirati Trumpov potez regularnim kongresnim procesima kojima se pribavljaju sredstva, kao i još jedan pregled objave izvanrednog stanja za šest mjeseci.

Koalicija 16 saveznih država na sudu traži blokiranje Trumpova poteza.

Zaobišao Kongres?

Trump je 15. veljače proglasio izvanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i preusmjerio novac poreznih obveznika za zid iz sredstava koje je Kongres već namijenio za druge svrhe. Zajedničke snage Doma i Senata odbile su njegov potez glsavši za prekid izvanrednog stanja, sve dok predsjednik nije na tu odluku stavio veto 15. ožujka.

Demokrati su raspravljali s republikancima da je predsjednik prekoračio svoje ovlasti zaobišavši Kongres jer to zakonodavno tijelo ima moć kontrole nad trošenjem sredstava prema ustavu SAD-a.

"Prisežemo ustavu, a ne predsjedniku SAD-a", poručila je Pelosi u Kongresu.

No republikanci su naglasili da je proglas u skladu sa zakonom iz 1976. pod nazivom Zakon o nacionalnom izvanrednom stanju, pod kojim su mnogi prethodni predsjednici proglašavali izvanredna stanja.

"Predsjednik ima ovlasti da djeluje. Predsjednik koristi ovlasti koje mu je Kongres dao", rekao je republikanski zastupnik Sam Graves.

Trumpova pozicija možda se i ojačala nakon istrage i zaključka posebnog tužitelja Roberta Muellera da predsjednik i njegov tim nisu surađivali sa Rusima na predsjedničkim izborima 2016. Ova politička pobjeda mogla bi otežati republikancima da se usprotivi predsjedniku zbog niza pitanja, uključujući i onaj o zidu na granici. (Hina)