Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija uvela je novu metodu liječenja oboljelih od bolesti raka koja uključuje brzo skeniranje metabolizma pacijenta čime liječnik može u vrlo kratkom vremenu procijeniti koji bi lijek i metoda bili najbolji za liječenje pacijenta.


Prvi pacijent već je skeniran novom tehnikom koja bi, ukoliko se pokaže djelotvornom, mogla pomoći liječnicima da prepišu lijekove, odnosno terapiju za oboljele od bolesti raka it o na vrijeme, što bi moglo pomoći pri smanjenju crnih statistika. I to sve u samo jednom danu. Nova se metoda istražuje u bolnici Addenbrooke koja pripada kompleksu bolnica Sveučilišta Cambridge.

Vezani članci Mark Hoppus Slavni glazbenik podijelio s fanovima da se bori sa strašnom bolešću: "Ispred mene su mjeseci liječenja, no ne predajem se" Dan ružičaste vrpe (Foto: Duško Marušić/Pixsell) Porazna statistika: U Hrvatskoj svakog dana od raka umre 30 osoba, u samom smo vrhu crne europske liste

'Ova nova metoda mogla bi uvelike olakšati liječnicima pri pripisivanju pravilne terapije, a ovakvim brzim skeniranjem tijela, liječnici imaju uvid u aktivnost tijela te na taj način mogu brže pripisati pravilnu terapiju, a ne kao do sada, čekati rezultate koji su vidljivi nakon nekoliko tjedana kako bi vidjeli djeluje li terapija na pacijenta ili je potreban drugačiji pristup liječenju bolesti', rekla je voditeljica istraživanja nove metode, dr. Ferdia Gallagher.

Skeniranjem metabolizma liječnici imaju uvid u molekularne promjene kroz razgradnju glukoze, odnosno uz pomoć organske kiseline - piruvat. Time se otvaraju novi načini za otkrivanje bolesti raka te uz pomoć monitoringa olakšava liječenje.

Piruvat, kao neradioaktivan oblik ugljena putem pretrage magnetne rezonance omogućuje detektiranje stanica raka čak 10.000 puta brže od dosadašnjih pretraga.

Piruvat se ubrizgava u organizam, a potom se uz pomoć skeniranih snimaka prate molekule koje okružuju i ulaze u oboljele stanice. Potom se uz pomoć snimki prati brzina razgradnje piruvata čime se izračunava koliko je lijek učinkovit pri uništavanju oboljelih stanica, piše Mirror.

'Rano otkrivanje djelovanja terapije moglo bi skratit liječenja koja traju i po nekoliko mjeseci dok se ne otkrije točna terapija', dodaje dr. Gallagher.

U istraživanje su uključeni oboljeli od različitih vrsta bolesti raka, no da bi se metodu moglo nazvati djelotvornom potrebno je još mnogo istraživanja.