Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Seksualna revolucija 60-ih i 70-ih godina potaknula je zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi u Americi, a ne celibat ili homoseksualnost


Rezultat je to opsežnog istraživanja o uzrocima velike krize u crkvi u SAD-u izazvane svećeničkim seksualnim napastvovanjem maloljetnika, objavio je u utorak New York Times. U studiji koju su znanstvenici koledža John Jay po narudžbi Rimokatoličke crkve provodili pet godina, navodi se da je do zlostavljanja došlo jer su svećenici bilo slabo pripremljeni za dužnost te loše nadgledani i vođeni u vrijeme društvenog i seksualnog prevrata 60-ih i 70-ih godina, objavio je NYT.

Objašnjenje da je Woodstock kriv već godinama kola u crkvenim krugovima, ali ovo istraživanje vjerojatno će biti smatrano najautoritativnijom analizom skandala u američkoj crkvi, dodaje Times. Skandali rimokatoličkih svećenika prvo su isplivali u javnost u Bostonu prije desetak godina i od tada je američka crkva žrtvama zlostavljanja isplatila oko tri milijarde dolara odštete.

Vezani članci Ivan Pavao II. Nakon šokantnog dokumentarca Ivan Pavao II. i svećenici pedofili postali su vruća tema Crkva Sveta Mati Slobode Drama u poznatoj zagrebačkoj crkvi: Napao i opljačkao člana vjerske ustanove, nakon uhićenja završio u bolnici

>> Za seksualno zlostavljanje optuženo 94 svećenika katoličke crkve

Američka biskupska konferencija rezultate studije objavit će službeno kasnije u srijedu, a NYT se dan prije domogao izvadaka. Istražitelji su zaključili da crkva, ili bilo tko drugi, nije mogao unaprijed identificirati svećenike sklone zlostavljanju. U studiji se naglašava da homoseksualnost nije razlog tome što je više dječaka bilo žrtvama zlostavljanja. Dječaci su svećenicima naprosto bili dostupniji od djevojčica, kaže se.

Vatikan se godinama borio da štetu od seksualnih skandala u SAD-u, a kasnije i u europskim crkvama, zadrži pod kontrolom. Kongregacija za nauk vjere je u ponedjeljak biskupima diljem svijeta odaslala okružno pismo u kojem stoji da pripadnike klera osumnjičene za pedofiliju prijave pravosudnim tijelima te da do svibnja 2012. odrede "jasne i usklađene" smjernice za sprječavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju