Hrvatska vojska, ilustracija
Hrvatska vojska, ilustracija Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Dvojica pripadnika Hrvatske vojske lakše su ozlijeđena u ponedjeljak u Vukovaru u eksploziji borbenog rasprskajućeg sredstva sa suzavcem, koje se aktiviralo prilikom probnih radova iskapanja eventualnih grobnih mjesta iz Domovinskog rata.


Dvojica vojnika lakše su ozlijeđena u Vukovaru u eksploziji borbenog rasprskajućeg sredstva sa suzavcem. Eksplozija se dogodila u ponedjeljak.

Vezani članci Eksplozija u Stenjevečkoj ulici - 1 Detalji eksplozije u Zagrebu: Mladić bacio bombu pod auto, pa i sam nastradao Eksplozija u Stenjevečkoj ulici Eksplozija u Zagrebu: Jedna osoba ozlijeđena, oštećeno više automobila

Vukovarsko-srijemska policija u utorak je priopćila da je ručnu bombu s praškastim suzavcem aktivirao radni stroj prilikom izvođenja radova Hrvatske vojske na probnom iskapanju s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka stradalnika Domovinskog rata na Priljevu u Vukovaru.

Dvojica vojnika zadobila su lakše ozljede suzenja i crvenila očiju, a ukazana im je liječnička pomoć i nisu hospitalizirani. O događaju se oglasio MORH i istaknuo da su vojnici nakon pružanja liječničke pomoći nastavili s obavljanjem svoje zadaće.

Policijski službenik protueksplozijske zaštite je izuzeo eksplozivnu napravu BRS-879-AF-1 i na siguran ju je način uništio na mjestu pronalaska, kažu u policiji.

Riječ je o eksplozivnoj kemijskoj ručnoj bombi s praškastim suzavcem koji se prilikom eksplozije rasprši i izazove privremeno onesposobljavanje ljudi bez zaštitne maske u trajanju od desetak minuta.

Kod otrovane osobe izaziva nadražaj očiju, peckanje, nemogućnost gledanja, jako suzenje, kašalj, otežano disanje i gušenje. (V. P./Hina)