Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ništa nije uklesano u kamenu'

Viktor Orban se u Strasbourgu zauzima za pravo na javnu raspravu o smrtnoj kazni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Madžarski premijer Viktor Orban u utorak se u Europskom parlamentu u ime slobode govora zauzeo za pravo svoje zemlje da raspravlja o mogućem povratku smrtne kazne, što je potaknulo kritiku dijela zastupnika.

"Madžarska nije potpisala nikakav ugovor o tome što može govoriti a što ne", istaknuo je Orban dodajući da smrtna kazna ne smije biti "tabu".

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Ilustracija Nije se vidjela Žena u Dalmaciji iscrtala zebru na cesti, dobila je kaznu

Koncem travnja je podigao buru u Europi ocijenivši da se pitanje smrtne kazne koja je u Madžarskoj ukinuta 1990., odmah nakon pada komunizma, treba "vratiti na dnevni red".

Europska komisija je tada podsjetila da je ukidanje smrtne kazne "preduvjet za ulazak" i za ostanak u EU-u.

Njezin potpredsjednik Frans Timmermans rekao je u utorak, u Orbanovoj nazočnosti, da bi se "ponovno uvođenje smrtne kazne završilo primjenom 7. članka ugovora" o utemeljenju EU-a, naime uvođenjem sankcija protiv Budimpešte.

Orban odustao od smrtne kazne

"Ništa nije uklesano u kamenu, to su ljudski a ne Božji propisi, dakle mogu se mijenjati", uzvratio je Orban.

"Borit ćemo se za tu temeljnu slobodu, slobodu govora", istaknuo je premijer.

Vođa liberala u Europskom parlamentu, Belgijanac Guy Verhofstadt, osudio je Orbanove "provokacije" i održavanje "konzultacija" stanovništva u vezi s useljavanjem putem spornog upitnika u kojemu se govori o "pritvaranju" tražitelja azila, njihovoj obvezi da podmire troškove stanovanja i o mogućnosti da ih se službeno vrati natrag.

Tako formulirana pitanja šire "predrasude o strancima", ocijenio je Timmermans. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene