Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vakuumska bomba

VIDEO Snimke otkrile da Rusi koriste jezivo zabranjeno oružje: Ljude pretvara u paru

Termobarično oružje koje Rusi koriste u Ukrajini zabranjeno je Ženevskom konvencijom zbog izuzetne brutalnosti i smrtonosnosti.

Nexta je objavila snimku ogromne eksplozije na istoku Ukrajine, a kako pišu svjetski mediji, moglo bi se raditi o ruskom termobaričnom višecijevnom raketnom sustavu.

Video prikazuje uništenje ruskog sustava TOS-1 ili TOS-1A u regiji Donbas.

Radi se inače o oružju koje je zabranjeno Ženevskom konvencijom zbog njegove posebne brutalnosti, poznatom i kao vakuumska bomba.

Već se pričalo o Rusima i termobaričnom oružju. Oksana Markarova, ukrajinska veleposlanica u SAD-u, rekla je kako su Rusi to oružje koristili u invaziji na Ukrajinu. I nekoliko zapadnih zemalja potvrdilo je kako imaju prilično jake dokaze da su Rusi koristili to iznimno smrtonosno oružje.

Termobarično oružje koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature.
Proizvodi "eksploziju vatrene kugle koja se brzo širi" bez šrapnela, rekao je Newsweeku stručnjak za obranu i vojnu tehnologiju David Hambling.

Pročitajte i ovo Tenkovi u trenutku ekspolozije RAT U UKRAJINI VIDEO Snimka tenkova koja pokazuje svu nesposobnost ruske vojske

Namijenjeno je za uništavanje rovova, bunkera i utvrda, a za rusku vojsku pokazalo se iznimno učinkovitima, dodaje Hambling. TOS-1A su Rusi koristili i u Afganistanu i u Čečeniji.



Ljudima koji se nađu u blizini doslovno se isisa zrak iz pluća. Riječ je o oružju koje ima cilj i sposobnost ubiti što više ljudi na malom prostoru. Oružje može biti spremno u roku od 90 sekundi s dometom do 10 kilometara.

Vakuumske bombe funkcioniraju tako što prvi naboj detonacijom otvara spremnik s gorivom i rasprši ga poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koji prostor koji nije hermetički zatvoren.

Drugi ga naboj potom detonira i proizvede golemu vatrenu kuglu. Detonacija usisava kisik iz okoline kako bi proizvela eksploziju izuzetno visoke temperature, što onda obično proizvodi val eksplozije znatno dužeg trajanja od detonacije konvencionalnih bombi. Eksplozija vakuumske bombe može pretvoriti zahvaćena tijela žrtava u paru.

Pročitajte i ovo Ruski ratni avioni Tupoljev Tu-160 demonstracija moći Napeto u zraku: Ruski supersonični nuklearni bombarderi preletjeli Norveško more

Ovo oružje praktički je nemoguće koristiti u naseljenom području bez iznimno visokog rizika od civilnih žrtava.

"Jedini učinkovit način da im se suprotstavimo je identificirati, locirati i ukloniti lansere prije nego što se aktiviraju", rekao je Hambling.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene