Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brat je tjerao u samoubilački pohod

VIDEO POTRESNA ISPOVIJEST DJEVOJČICE: 'Prema meni su se ponašali kao prema robu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetogodišnja djevojčica iz Afganistana, koju je policija prije tjedan dana uhvatila s eksplozivom prije nego li se uspjela raznijeti, svoju je priču ispričala novinarima.

Djevojčica Spozhmai, koja tvrdi da ima samo devet godina, trenutno se nalazi pod policijskom zaštitom. Prije samo tjedan dana, nju je policija uhvatila kako nosi prsluk s eksplozivom u namjeri da se raznese. Svoju je priču ispričala BBC-jevim novinarima.

'Bila je večer, hodža je zvao na molitvu. Brat me izveo iz kuće i rekao mi da odjenem prsluk. Pokazao mi je i kako funkcionira, a ja sam ga pitala što ću ako ne upali. On je odgovorio: 'Radit će, ne brini'. Uplašila sam se pa mi je uzeo prsluk i jako me udario. Kasnije mi ga je vratio natrag i ostavio me u blizini kontrolne točke te rekao da ga moram aktivirati. Shvatila sam da je to samoubilački prsluk jer je bio teži nego obično.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

Afganistan: Šest pripadnika NATO-a poginulo u padu zrakoplova!

'Kad ga aktiviraš, oni će umrijeti, a ti nećeš' - kazao mi je, ali ja sam znala da da ću biti mrtva kad ga aktiviram. Brat se vratio kući koja je u blizini. Nakon što me ostavio, prespavala sam u pustinji i tu večer nikoga nisam srela. Iduće jutro me pronašao jedan muškarac, odveo me do kontrolne točke i kazao da ću zapovjedniku sve morat ispričati. Oni su pronašli mene, a ne ja njih. Kad sam sve ispričala zapovjedniku, rekao mi je da se vratim kući, a ja sam mu rekla da me tamo tuku i da se ne ponašaju dobro prema meni. 'Dobro, ako ne želiš kući, morat ćemo te odvesti u Lashkar Gah', kazao je i onda su me odveli u glavni grad pokrajine Helmand.

Čak i ako Vlada kaže da garantira moju sigrunost, ja se tamo ne vraćam jer će se ponoviti ista priča. Kazali su mi: 'Ne učiniš li to sada, natjerat ćemo te da to učiniš ponovno'. Otac je došao po mene, no i njemu sam rekla da ću se radije ubiti nego se vratiti natrag.

Majku nemam, ali imam maćehu koja nije dobra prema meni. Doma sam sve sama radila – kuhala, prala, pekla kruh, čistila čitavu kuću, ali oni nikad nisu bili zadovoljni. Prema meni su se ponašali kao da sam rob. Nisam išla u školu jer mi nisu dopustili, zato ne znam ni čitati. Nitko me nije učio ničemu, ali ja želim ići u školu.

Brat bi mi govorio: Živiš u ovom svijetu i umrijet ćeš. Nisi ovdje da učiš, da radiš neke druge stvari ili da očekuješ da će tvoje riječi nositi neku težinu. Ovdje si da umreš i svoju dužnost moraš ispuniti'. Za sve to je znao moj otac i svi su zajedno u ovome.

Imam petero braće i sedam sestara. Tri su udane, a ostale su još male. Jedan od braće je taliban i nikad ga nisam vidjela, dok je drugi oženjen. Ovaj mlađi me natjerao na ovaj čin. Ne mogu točno reći njegovu dob, ali je veliki dečko i ima bradu.

Želim da mi Vlada dopusti da ostanem ovdje. Ne želim se vratiti tamo. Čak i da ponovno vidim svoju obitelj, ponovila bih im da se ne želim vratiti', kazala je djevojčica.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene