Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujuća neman

VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

Screenshot
Screenshot Foto: Screenshot/Facebook
Tim znanstvenika pronašao je novu vrstu divovske anakonde. Objavljena je snimka koja izaziva jezu, veličina životinje uistinu je nevjerojatna. Sada se pitaju, ako je takva ikonična životinja bila nezapažena toliko godina, što je s manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama?

Znanstvenici su uz pomoć domorodačkog plemena koje živi duboko u Amazonskoj prašumi otkrili novu vrstu divovske anakonde.

Biolog Bryan Fry sa Sveučilišta Queensland u Australiji predvodio je tim koji je u regiji Bameno pronašao i proučio nekoliko primjeraka novootkrivene sjeverne zelene anakonde (Eunectes akayima).

Pročitajte i ovo Transparent kod zadarskog SDP-a - 2 kemikalije i fekalije FOTO Nakon napada osvanula iznenađujuća poruka kod zadarskog SDP-a

"Dobili smo rijedak poziv od naroda Waorani da istražimo regiju i prikupimo uzorke određene populacije anakondi, za koju se širila glasina da je najveća dosad. Domorodački lovci odveli su nas u džunglu na desetodnevnu ekspediciju. Pleme, naime, te zmije smatra svetima", rekao je Fry za EurekAlert.

Fry je ispričao kako je pronašao ženku anakonde dugu nevjerojatnih 6,3 metra.

"Postoje priče naroda Waorani o drugim anakondama u tom području koje su dugačke više od 7,5 metara i teške oko 500 kilograma", rekao je profesor Fry i zaključio: "Ovo otkriće vrhunac je moje karijere."

TV voditelj emisija o divljim životinjama, profesor Freek Vonk, snimio je sjevernu zelenu anakondu. Radi se o najvećoj zmiji na svijetu, a rekao je da je debela poput automobilske gume.

"Na snimci je najveća anakonda koju sam ikada vidio. Debela je kao automobilska guma, duga osam metara i teška oko 200 kg, s glavom velikom kao moja", napisao je Vonk.

Unatoč tome što ima glavu veličine ljudske, čini se da se Vonk (40) nije bojao približiti se zmiji. Nevjerojatna snimka prikazuje nizozemskog biologa kako pliva pored goleme anakonde, piše Daily Mail.

"S 14 drugih znanstvenika iz devet zemalja otkrili smo najveću vrstu zmije na svijetu, zelenu anakondu. Čini se da zelene anakonde pronađene na sjeveru svog areala u Južnoj Americi, uključujući Venezuelu, Surinam i Francusku Gvajanu, pripadaju potpuno drugoj vrsti. Iako na prvi pogled izgledaju gotovo identično, genetska razlika između njih je 5,5 posto i to je ogromno. Za usporedbu, ljudi i čimpanze genetski se razlikuju samo oko 2%", objasnio je Vonk.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni (Foto: AFP) dan kada je svijet stao "Ubili su ga jednim udarcem, to je stara metoda KGB-a": Cure nove informacije o smrti Navaljnog

Pročitajte i ovo Granična policija, ilustracija Projuruju cestama Nova taktika krijumčara migranata: Vozilima se zaletavaju preko granice i bježe od policije

Međutim, ova nova vrsta zmije već je ugrožena, upozorili su istraživači.

"Područje Amazone pod velikim je pritiskom klimatskih promjena i stalne deforestacije. Više od petine Amazone već je nestalo, što je više od 30 puta više od površine Nizozemske. Opstanak tih legendarnih divovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihova prirodnog staništa", objasnio je Vonk.

Glavni autor studije, profesor Jesus Rivas rekao je kako je još prije 15 godina primijetio kako postoji više vrsta anakonde te je uz svoju suprugu, dr. Saru Corey-Rivas, još 2007. počeo s analizom različitih uzoraka kako bi pronašao genske razlike. 

"Proučavam anakonde 32 godine pa se postavlja pitanje koliko još vrsta postoji za koje ne znamo. Ako je takva ikonična životinja bila nezapažena toliko godina, što je s manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama?" rekao je Rivas.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene