Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dan kada je svijet stao

"Ubili su ga jednim udarcem, to je stara metoda KGB-a": Cure nove informacije o smrti Navaljnog

Aleksej Navaljni (Foto: AFP)
Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Foto: Afp Aleksej Navalni Aleksej Navalni Foto: Afp Julija i Aleksej Navaljni Julija i Aleksej Navaljni Foto: Afp +0 Aleksej Navalni (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Još uvijek se ne zna od čega je preminuo Aleksej Navaljni. Osoblje kaznene kolonije reklo je majci i odvjetniku Alekseja Navaljnog da je najpoznatiji kritičar Kremlja umro od "sindroma iznenadne smrti". Njegova udovica tvrdi da su ga otrovali novičokom. Sada se pojavila nova teorija.

Aleksej Navaljni vjerojatno je ubijen udarcem šakom u srce, odnosno tehnikom kojom su nekad podučavali KBG-ove operativce. Prije smrti Navaljnog (47) prisilili su da duže od dva i pol sata provede na otvorenom, u samici, gdje su temperature znale pasti do -27 stupnjeva. 

Te je tvrdnje iznio Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net, koji je rekao za The Times da modrice koje su pronađene na tijelu Navaljnog podsjećaju na one koje bi se pojavile u slučaju da je pri ubojstvu upotrijebljena tehnika "jednog udarca".

Osečkin se poziva na izvor koji radi u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je Navaljni preminuo. 

Zatvorenike obično nisu držali dulje od sat vremena na otvorenom u arktičkoj kaznenoj koloniji, zbog iznimno niskih temperatura. 

"Mislim da su mu prvo uništili tijelo tako što su ga dugo držali na hladnoći i usporili cirkulaciju krvi na minimum. A onda postaje vrlo lako u roku od nekoliko sekundi ubiti nekoga, ako operativac ima nekakvo iskustvo u tome. To je stara metoda KGB-ovih specijalnih jedinica. Istrenirali su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u središte tijela. To je bio zaštitni znak KGB-a", rekao je Osečkin.

Dodao je da su bivši zatvorenici, koji su služili kaznu u arktičkoj regiji, ranije prijavili da su neke zatvorenike čuvari ubili na taj način.

Julija Navaljnaja rekla je u ponedjeljak da je njezin suprug ubijen pomoću novičoka, nervnog agensa kojim su ga FSB-ove ubojice pokušale ubiti u kolovozu 2020.

Osečkin je 2011. osnovao Gulagu.net, što u prijevodu znači "Ne Gulagu". Pomoću informacija koje je dobivao iz široke mreže zatvorenika i zatvorskih službenika, postao je vodeći autoritet za kršenje ljudskih prava u ruskim zatvorima.

Prošlog tjedna objavljeno je izvješće u kojem stoji da su službenici FSB-a posjetili zatvor dva dana prije smrti Navaljnog te da su isključili neke sigurnosne kamere i prislušne uređaje.

Osečkin je rekao da je prisutnost agenata FSB-a u zatvoru dokaz da je smrt Navaljnog naredio Kremlj.

"Koliko znam iz svojih izvora, radilo se o specijalnoj akciji koja je bila pripremana nekoliko dana unaprijed. To je bila naredba iz Moskve." 

Ljudmila Navaljnaja, majka ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji je umro u petak, zatražila je u utorak da joj ruski predsjednik Vladimir Putin vrati sinovo tijelo kako bi ga mogla pokopati.

Navaljni (47) umro je iznenada u petak nakon šetnje u kažnjeničkoj koloniji u blizini Arktičkog kruga, gdje je služio dugogodišnju kaznu zatvora. U videoporuci snimljenoj ispred zatvora njegova majka, odjevena u crninu, požalila se da ne zna gdje se nalazi sinovo tijelo i zatražila je od Putina da naredi da joj ga se preda.

"Peti dan ne mogu ga vidjeti, ne daju mi njegovo tijelo i ne žele mi reći gdje se nalazi", rekla je u poruci koja je objavljena na YouTube kanalu Navaljni LIVE.

"Apeliram na tebe, Vladimire Putine. Rješenje ovog pitanja ovisi samo o tebi. Dopusti mi da napokon vidim svojeg sina."

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni MISTERIOZNA SMRT Procurila pisma Navaljnoga iz zatvora, ovako je opisivao svoj život u ledenom paklu, pisao je i o Trumpu

"Tražimo da se Aleksejevo tijelo odmah pusti kako bih ga mogla humano pokopati." Putinu je poslala i službeno pismo s istim zahtjevom.

Saveznici Alekseja Navaljnog rekli su da im je ruski istražitelj rekao da vlastima treba najmanje 14 dana da provedu razne kemijske analize i da prema tome još ne mogu predati njegovo tijelo. Zapad ii pristaše Navaljnog smatraju da je Putin odgovoran za njegovu smrt. Kremlj to niječe. Putin nije javno komentirao smrt Navaljnog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene