Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koriste facebook i twitter

Vagnerovci putem suludih oglasa vrbuju novake, pogledajte koliko nude novaca i što obećavaju

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin Foto: Afp
Suočeni sa sve većim gubicima u Ukrajini, ruski plaćenici koriste američke društvene mreže za prikupljanje novih ljudi.

Ruska paravojna skupina Wagner koristila je Twitter i Facebook kako bi regrutirala medicinare, operatere dronovima, pa čak i psihologe za pomoć u borbenim operacijama, prvenstveno za Ukrajinu, pokazalo je to ekskluzivno istraživanje.

Oglasi za posao za Wagner, koji ima plaćenike koji djeluju u nekoliko zemalja, dosegli su gotovo 120.000 pregleda na dvije platforme društvenih medija u posljednjih deset mjeseci, otkrila je to britanska istraživačka skupina Logically, piše Politico.

Šezdeset objava na desecima jezika – uključujući francuski, vijetnamski i španjolski – dijelilo je informacije o borbama, IT-u, vozačkim i medicinskim pozicijama koje je navodno imao Wagner. Također su uključili telefonske brojeve za kontakt, Telegram račune i mjesečne plaće od 2800 eura s beneficijama uključujući zdravstvenu skrb.

Nije poznato kakav su uspjeh imale kampanje zapošljavanja. Ipak, poticanje na nasilje i promicanje ruskih napada na Ukrajinu predstavlja kršenje uvjeta Facebooka i Twittera koji zabranjuju takav materijal.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Wagner postao problem? VIDEO Kaos u Rusiji, bivši vojni zapovjednik opleo po Prigožinu: "Pobuna će doći brzo, opasnost od državnog udara je jasna"

Odvojena analiza dužnosnika zapadne vlade, koju je podijelio Politico, potvrdila je da su najmanje dva telefonska broja uključena u ove objave na društvenim mrežama povezana izravno s vagnerovcima  ili s ruskom obavještajnom službom.

"Riječ je o propagandnim filmovima u kombinaciji s telefonskim brojevima tako da možete izravno kontaktirati predstavnike Wagner grupe”, rekao je Kyle Walter, voditelj istraživanja za Logically. Dodajući da dok nastavljamo gledati na Wagner kao na sve opasniju prijetnju u svijetu, činjenica da ove objave kruže internetom je vrlo zabrinjavajuća.

"Označili smo Wagner grupu kao opasnu organizaciju, što znači da ne može biti prisutna na našim platformama", rekao je glasnogovornik Mete. Dodali su da tvrtka također uklanja sadržaj koji sadrži pohvalu ili podršku Wagneru, uključujući objave čiji je cilj novačenje.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Rat u Ukrajini Šef grupe Wagner usporedio Rusiju sa Sjevernom Korejom: "Zatvorite sve granice"

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Prijeti im revolucija Šeg Wagnera upozorava: "U takvom smo stanju da bismo je*eno mogli izgubiti Rusiju"

 Jedna objava na francuskom hvalila se kako zaposlenici Wagnera dobivaju "plaćeno slobodno vrijeme, zdravstvenu skrb, dobro plaćene poslove i priliku za rad diljem svijeta". Oglašavana je plaća od 240.000 rubalja (2765 eura) i dobar bonus za rezultate.

Druga objava na Facebooku na francuskom jeziku promovirala je "životno osiguranje" i rad za "tim usmjeren na učinkovitost i pobjedu".

"Jevgenij Prigožin izravno iz Bahmuta, poziva volontere od 22 do 55 godina da rade u PMC Wagner!" glasio je dio tvita na indonezijskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene