Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Šef grupe Wagner usporedio Rusiju sa Sjevernom Korejom: "Zatvorite sve granice"

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin Foto: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP
Vođa ruske grupe Wagner Jevgenij Prigožin upozorio je da bi rat mogao gurnuti Rusiju u revoluciju sličnu onoj 1917. godine ako se njezina odvojena, bogata elita izravnije ne angažira u sukobu.

"Nova revolucija mogla bi uzdrmati Rusiju ako se njezini posrnuli ratni napori u Ukrajini nastave", rekao je šef privatne vojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin u procjeni vojne spremnosti Moskve, koja bi mogla dodatno razotkriti podjele u vojnoj hijerarhiji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prigožin je u intervjuu proruskom blogeru Konstantinu Dolgovu rekao da su moskovske trupe nespremne oduprijeti se snagama lojalnim Kijevu čak i kada uđu na ruski teritorij.

"Vjerujem da su Ukrajinci danas jedna od najjačih vojski na svijetu", priznao je Prigožin. Nazvao je kijevske snage "visoko organiziranim, obučenim i s obavještajnim podacima na najvišoj razini te da mogu jednako uspješno upravljati bilo kojim vojnim sustavom, sovjetskim ili NATO-ovim".

Proteklih dana Moskva je doživjela neugodnost kada je skupina Rusa protiv Putina ušla u regiju Belgorod. Upitan o incidentu, Prigožin je rekao da ruske obrambene snage "apsolutno nisu spremne oduprijeti im se u bilo kojem obliku".

Pročitajte i ovo Ilustracija Napetosti rastu Ukrajina dronovima napala ruski brod u Crnom moru: Moskva tvrdi - bezuspješno

Upozorio je da, ako se ruski gubici nastave povećavati, "sve te podjele mogu završiti nečim što je revolucija, baš kao 1917. godine", prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Prijeti im revolucija Šeg Wagnera upozorava: "U takvom smo stanju da bismo je*eno mogli izgubiti Rusiju"

"Sada smo u stanju u kojem bismo jednostavno mogli 'zeznuti' Rusiju. Dakle, moramo uvesti izvanredno stanje, moramo objaviti nove valove mobilizacije, moramo natjerati sve koje možemo da proizvode streljivo.

Moramo prestati bacati novac, prestati graditi nove ceste i novu infrastrukturu te raditi samo za rat. Rusija treba živjeti kao Sjeverna Koreja određeni broj godina, zatvoriti sve granice, prestati igrati lijepo, vratiti svu našu djecu iz inozemstva i puno raditi. Tada ćemo vidjeti neke rezultate", kazao je Prigožin, piše ukrajinska Pravda.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene