Dramatični prizori stižu s Haitija. Karipska država je u šoku nakon snažnog potresa koji je dosad odnio više od sedamsto života. Oko tisuću domova u potpunosti je uništeno, bolnice su prepune ozlijeđenih dok su neki i dalje zarobljeni pod ruševinama.

Galerija Raste broj poginulih u potresu na Haitiju - 5 Raste broj poginulih u potresu na Haitiju - 9 Raste broj poginulih u potresu na Haitiju - 8 +5 Raste broj poginulih u potresu na Haitiju - 7

Najmanje 724 osobe izgubile su život u razornom potresu koji je pogodio Haiti. Više od 2.800 ljudi je ozlijeđeno, mnogi su i dalje pod ruševinama. Potres magnitude 7,2 zapadni dio Haitija gotovo je sravnio sa zemljom.

Vezani članci Drugi dan nakon razornog potresa na Haitiju još se traže preživjeli - 1 Broj mrtvih nakon strašnog potresa na Haitiju neprestano raste, nade za život ispod ruševina su sve manje Snažan potres na Haitiju - 4 VIDEO Dramatične snimke stižu s Haitija, nakon stravičnog potresa sve više poginulih. Veliki je broj nestalih pod ruševinama

"Izlazila sam s posla. Dok sam hodala ulicom, osjetila sam snažno podrhtavanje. Gledala sam ispred i iza sebe kako se tlo kreće, vidjela sam da sve pada“, ispričala je Jean Odesse iz razorenog grada Les Cayes.

Uništeno je oko 1.000 domova, škola, crkvi. Ruševina vidljiva na snimkama nekad je bila hotel. U trenutku potresa u njemu se nalazilo mnoštvo gostiju. Za nekima se i dalje traga. Bolnice su prepune ozlijeđenih, u gradu Les Cayesu više nema kreveta. Ozlijeđeni se helikopterima prevoze u glavni grad.

Premijer je proglasio jednomjesečno izvanredno stanje. Slanje pomoći hitno je odobrio američki predsjednik. Pomoć šalje i jedna od najuspješnijih tenisačica svijeta Naomi Osaka čiji otac potječe s Haitija.

"Osnivamo radnu skupinu za koordinaciju pomoći kako se ono što se dogodilo 12. siječnja 2010. više ne bi ponovilo“, kazao je premijer Ariel Henry.

Haiti se još uvijek oporavlja od razornog potresa 2010. koji je usmrtio 200.000 ljudi. Šteta na infrastrukturi bila je golema, a nakon potresa uslijedila je humanitarna kriza.

Jučerašnji potres po magnitudi bio je jači, ali dogodio se dalje od najnaseljenijih područja i glavnog grada Port-au-Princa. Zbog jačine se osjetio i u Dominikanskoj Republici, na Jamajci i Kubi.

"Mislila sam da mi se vrti jer sam osjetila da se sve kreće. Rekla sam da možda imam vrtoglavicu ili ne znam. Nekoliko minuta poslije, kći me nazvala i rekla mi, mama, osjetila si potres", ispričala je građanka iz Santiaga u Kubi.

Dodatan strah kod stanovnika jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta bude najave da se prema Haitiju kreće tropska oluja koja bi mogla donijeti obilne kiše i vjetrove, a time i štete. A tlo i dalje podrhtava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju