Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicija duga više od 230 godina

Zanimljivosti s inauguracija: Tko je došao pješice, tko odjećom prekršio običaje i što zapravo simbolizira ruka na Bibliji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joe Biden danas će na svečanoj inauguraciji u Washingtonu prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih američkih država.

Bidenovu inauguraciju prate sigurnosni problemi nakon što su pristaše Donalda Trumpa napale zgradu Kapitola ranije ovog mjeseca, pa su tisuće pripadnika Nacionalne garde raspoređene u glavnom gradu. 

Pročitajte i ovo Inauguracija Joea Bidena Novi predsjednik SAD-a Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio Slika nije dostupna Zbog požara u blizini blokirali Kongres Stručnjak za međunarodne odnose o atmosferi straha u Washingtonu: "Opsadno stanje trajat će možda i dva tjedna nakon inauguracije"

Zbog epidemioloških mjera, neviđenih mjera sigurnosti nakon nedavnog juriša na Kongres i činjenice da na njoj neće biti prisutan uskoro bivši predsjednik Donald Trump, ova će inauguracija po mnogočemu biti posebna.

U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti o dosad održanim inauguracijama:

- Inauguracije se uvijek održavaju 20. siječnja i točno u podne, pune 232 godine, ovlasti bivšeg predsjednika prebacuju se na novoizabranog koji ostaje u Bijeloj kući naredne četiri godine.

- Neovisno o tome jesu li izabrani novi američki predsjednik i potpredsjednik ili je aktualni predsjednik osvojio drugi mandat, on ili ona mora prisegnuti pred sucem Vrhovnog suda ispred Kapitola u Washingtonu.

- Ruka na Bibliji ne simbolizira vjerski koncept, nego pokazuje da postoji nešto duhovno u američkoj naciji.

- Prva fotografirana inauguracija bila je ona 1857. godine, a na drugoj inauguraciji Abrahama Lincolna prvi su put u paradi sudjelovali i Afroamerikanci.

- Thomas Jefferson na svoju je inauguraciju 4. ožujka 1801. došao pješice. Četiri je dana putovao kako bi stigao do Washingtona. To je bilo prvo davanje prisege u Kapitolu. Počeo je i završio svoj inauguralni govor obrazlaganjem svojih nedostataka i molbom građanima da mu oproste za greške koje će učiniti. Prisegnuo je u Senatu u zgradi Kapitola, koji još nije bio u potpunosti završen. Želio je da vlada odražava jednakost svih ljudi, nosio je običnu, tamnu odjeću bez ikakvih posebnih oznaka na dan svoje inauguracije. Bilo je to potpuno različito od njegovih prethodnika, predsjednika Washingtona i Adamsa, koji su za svoje inauguracije bili odjeveni elegantno i nosili ceremonijalne mačeve

- Trump je na svojoj inauguraciji desnu ruku podignuo prema sucu dok mu je lijeva bila naslonjena na dvije Biblije. Prvu mu je poklonila majka kao dječaku, a druga je ona kojom je prisegnuo Abraham Lincoln.

Inauguraciju Joea Bidena donose Dnevnik Nove TV i portal DNEVNIK.hr

Amerika danas i službeno dobiva novog, 46. predsjednika, a njezin novi lider Joe Biden prisegnut će na dužnost u specifičnim okolnostima – u pustom gradu i pod strogim sigurnosnim obručem. Inauguraciju, koja će po mnogočemu biti drugačija od dosadašnjih, već od 16:30 prenosit će portal DNEVNIK.hr, a slikom uživo u Washingtonu bit će i večerašnji Dnevnik Nove TV u sklopu specijalnog tematskog bloka. S mjesta događaja javljat će se dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić, dok će povijesni događaj u studiju sa Sabinom Tandarom Knezović komentirati novinarka, urednica vanjske politike i komentatorica Nove TV Ivana Petrović te gosti: bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša Zenzerović i stručnjak za sigurnost Goran Akrap.

Gledatelje u sklopu inauguracijskog bloka očekuje prijenos ceremonije uživo, ali i zanimljivi prilozi koji dubinski analiziraju ostavštinu Donalda Trumpa nasljedniku Joeu Bidenu, prioritete SAD-a na čelu s predsjednikom demokratom te ljude koji će biti ključni za donošenje odluka koje utječu na čitavu međunarodnu zajednicu.
Dnevnik Nove TV pratite večeras u 19:15.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene