Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović razgovarala je s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović s kojom je analizirala inauguraciju američkog predsjednika Joea Bidena.


Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je čestitala novom predsjedniku SAD-a.

Vezani članci Joe Biden potpisuje izvršne uredbe Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio Ivica Puljić Hrvatski novinar javio se iz Washingtona: "Trump je zauzet, pakira stvari, valja se ujutro seliti, a nitko baš ne voli selidbu"

"Jesam, poželjela sam sve najbolje, posebno ujedinjenje", kazala je i dodala kako je poželjela i da se obnove odnosi sa saveznicima.

"Događaji od prije dva tjedna prestrašili su i šokirali cijeli svijet", kazala je bivša predsjednica koja osobno poznaje Joea Bidena te su se više puta sastajali. Grabar-Kitarović kaže da je Biden više zainteresiran za vanjsku politiku te je podsjetila na njegove riječi da će Amerika voditi primjerom snage i snagom primjera.

Kaže i kako u Bidenovom mandatu očekuje veći interes za cijelu jugoistočnu europu te euroatlatski put. "Trump nije ni poznavao naše područje, Amerika mu je bila na prvom mjestu", kazala je bivša predsjednica.

Prisjetila se i odnosa s Trumpom za koje kaže da su uvijek bili korektni te on nikad nije bio neugodan prema njoj ni Hrvatskoj, ali je činjenica da je bio nezainteresiran za BiH. "Biden je drugačija osoba, puno je topliji, otvoreniji i uključiviji. On doista sluša što mu govorite. Uvijek će se staviti u cipele drugih ljudi", kazala je i dodala kako od njega očekuje veći angažman u euroatlantskim odnosima.

Petrović je pitala što se tiče BiH, kako Biden gleda na zbrku konstitutivnosti?

"Jako dobro poznaje stanje u BiH i poznaje povijest odnosa na području Europe. Okolnosti su se promijenile u međuvremenu, SAD-u bitno da BiH funkcionira, nadam se da će postati članica EU i NATO-a. Vjerojatno će Biden imati svoje inicijative i poslanike koji će razgovarati sa svim stranama. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada, nego u vrijeme mandata Clintona i Obame. Biden će zahtijevati od Hrvatske prijedlog rješenja u poboljšavanju odnosa", odgovorila je bivša predsjednica.

Za kraj je komentirala inicijativu Tri mora koju je predstavio Obama, a očito će i Biden biti na tom tragu. Kaže da se Hrvatska treba više angažirati i prestati s ideološkim raspravama o toj inicijativi jer ona se bavi infrastruktoruom o čemu ovisi politička neovisnost ovih država.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju