Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog nesloge zemalja

UNESCO isključio nominaciju Dinarskog krša iz paketa projekata kojima daje podršku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a i službeno je isključio serijsku nominaciju Dinarskog krša iz paketa deset pilot projekata kojima UNESCO pomaže u pripremi zbog izostanka napretka među zemljama članicama, objavljeno je na mrežnim stranicama UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu.

UNESCO je 2011. ustanovio deset pilot projekata u okviru svoga "upstream programa" s namjerom da podupre i olakša složene kandidature u kojima sudjeluje više zemalja.

Pročitajte i ovo Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

U odlukama 39. sjednice Komiteta, održane u Bonnu od 28. lipnja do 8. srpnja, stoji da Centar za svjetsku baštinu i njegova savjetodavna tijela kandidaturu Dinarskog krša neće više smatrati dijelom odabranih pilot projekata jer države članice nisu odgovorile na poziv UNESCO-a o nužnom napretku.

Komitet je u Bonnu odlučio da države potpisnice nastave projekt nominacije u vlastitoj režiji.

Dok svjetski stručnjaci planiraju na Mars, hrvatski muku muče s administracijom

Ako zemlje članice budu išle samostalno u kanidiaturu, one će se od partnera pretvoriti u suparnike, što će bitno smanjiti mogućnosti zaštite njihova krša, upozorio je nadavno vodeći strčnjak za zaštitu krša pri UNESCO-u, novozelandski geograf Paul Williams.

Sredinom ožujka ove godine zemlje članice su dobile pismo direktora Centra Svjetske baštine Kishore Raoa, u kojem se ističe da se UNESCO zbog neaktivnosti članica povlači iz projekta zajedničke nominacije Dinarskog krša, odnosno pružanja tehničke podrške tom projektu, a sad je to potvrdio Komitet za svjetsku baštinu UNESCO.

Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Italija i Albanije nisu uspjele postići ni minimum suglasnosti, čak ni oblikovati tekst pisma zajedničkih namjera.

Administracije zemalja članica nisu, osim Slovenije, o tome valjano odgovorile na upite.

Na istoj sjednici Komiteta afirmativno je ocijenjen trogodišnji pilot projekt podrške kandidaturi prirodne i kulturne baštine Ohrida vrijedan 1,7 milijuna eura, koji vode zajednički Makedonija i Albanija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene