Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irski brod ‘Rachel Corrie’ sa stotinama tona humanitarne pomoći, koji pokušava probiti blokadu Pojasa Gaze, plovi prema odredištu i mogao bi u subotu ujutro stići do izraelske zone zabrane od 20 milja, objavili su organizatori.


Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je da brod neće uploviti, a glasnogovornica Pokreta za slobodnu Gazu Greta Berlin, koja je na brodu, rekla je da ‘Rachel Corrie’ plovi po planu i da se ne kani zaustaviti ni u jednoj luci na putu.

>> VIDEO: Prosvjedi ne prestaju, prema Gazi krenuo novi brod

>> Izrael objavio video, Turska rezultate istrage

>> 'Blokada Gaze smjesta mora biti ukinuta'

>> 'Napad na brodovlje za Tursku je kao napad 11. rujna'

Komentari s jedne i s druge strane upućuju da bi se mogao dogoditi nov sukob zbog trogodišnje izraelske blokade Pojasa Gaze u kojemu je na vlasti islamistički pokret Hamas, samo četiri dana nakon izraelskog napada na humanitarni konvoj za Gazu u kojemu je ubijeno devetero aktivista.

Na irskom brodu je dvadesetak putnika, među kojima su dobitnica Nobelove nagrade za mir Irkinja Mairead Mcguire i bivši zamjenik glavnog tajnika UN-a Denis Halliday. McGuire je rekla da se aktivisti na brodu neće opirati ako se izraelski vojnici ukrcaju i zauzmu ga. Brod prevozi invalidska kolica, lijekove i cement. (Hina)