Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška Palestincima diljem svijeta

VIDEO: Prosvjedi ne prestaju, prema Gazi krenuo novi brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema Gazi je krenuo irski brod s humanitarnom pomoći, dok se istovremeno diljem svijeta održavaju prosvjedi podrške Palestincima.

Prema Gazi kreće novi brod s humanitarnom pomoći, dok istovremeno su poslane molbe prema Izraelu neka ovaj put ne napada nikog. Na irskom brodu MV Rachel Corrie nalazit će se 11 aktivista. Izrael i Egipat su ponudili da prate brod kako bi sigurno stigao na svoju destinaciju. Aktivisti se boje da možda neće sav materijal, kao što su medicinske potrepštine, školski pribor i cement, moći prevesti, jer su to materijali koje je Izrael zabranio u Gazi, javlja Aljazeera.net.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigador Lieberman pak tvrdi da brod neće stići do Gaze. 'Nijedan brod neće doći do Gaze, pa ni MV Rachel Corrie', rekao je na radiju Izrael. No, premijer Benjamin Netanyahu razmišlja o ublažavanju blokade Gaze. Dozvolit će UN-u da pregleda isporuke humanitarne pomoći, piše RTE. Irski brod bi do Gaze trebao stići unutar 24 sata, a istovremeno je Turska u Izrael poslala dva medicinska aviona kako bi omogućila povratak petorici svojih ranjenih aktivista. U Tursku su već vraćena tijela osam ubijenih građana, kao i jednog amerikanca turskog podrijetla. Vratilo se i 19 ranjenih kako i 450 ostalih aktivista.

Smrtonosan napad Izraela na turski brod, koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu, osudio je i američki predsjednik Barack Obama, dok su diljem svijeta organizirani propalestinski prosvjedi. Prosvjed je održan i u Bosni i Hercegovini. Organizirali su ga Palestinci i Sirijci koji tamo žive, a podržali su ga turski studenti kao i lokalne islamske organizacije. U Grčkoj se emotivan dolazak aktivista pretvorio u prosvjed protiv Izraela. Središtem Atene marširalo je preko 3.500 prosvjednika s transparentima.

>> Amerikanac među ubijenima u izraelskom napadu na palestinski brod

>> Izrael odbio međunarodnu istragu

>> Izrael objavio video, Turska rezultate istrage

Prosvjed podrške održan je i u Francuskoj, kao i mnogim zemljama Bliskog istoka. No, okupile su se i tisuće Izraelaca ispred turske ambasade u Tel Avivu kako bi svojim vojnicima dali podršku. Neki su čak turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana usporedili s gusarima i Hitlerom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene