Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad heroj

Ukrajinci u sobi, Rusi u kuhinji: Bitka za posljednje metre u Bahmutu sad se vodi doslovno prsa u prsa

Bitka za Bahmut
Bitka za Bahmut Afp
Aktualno Galerija Bitka za Bahmut Bitka za Bahmut Foto: Afp Bitka za Bahmut Bitka za Bahmut Foto: Afp Bitka za Bahmut - 5 Bitka za Bahmut - 5 Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Bitka za Bahmut - 3 Galerija 1/5 >>
Nakon deset mjeseci jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka rata u Ukrajini ukrajinski vojnici brane tek 20 razorenih blokova zgrada na zapadu grada, koje su stalno pod ruskim napadom. Unatoč velikim ljudskim gubicima odlučni su da se neće predati.

Čak i prije šest tjedana ukrajinsko uporište u Bahmutu, poprištu nekih od najžešćih urbanih borbi u Europi od Drugog svjetskog rata, činilo se slabim, otkrili su nedavno procurjeli dokumenti američkih obavještajnih službi. Iako je pristupna cesta ostala prohodna, omogućujući dopunu oružja i evakuaciju ranjenika, sve je jasnije da je bitka izgubljena.

Prema procjeni Kijeva, očuvati barem dio snaga u gradu strateški je imperativ. Njime se okupira ruska vojska dok se Ukrajina naoružava i obučava vlastitu vojsku za nadolazeću protuofenzivu.

"Ovo je stvarno teška bitka", rekao je pukovnik Pavlo Palisa, zapovjednik 93. mehanizirane brigade, ukrajinske postrojbe koja drži većinu linije bojišnice unutar Bahmuta u intervjuu s The New York Timesom. "Pomažemo svojim drugim jedinicama da dobiju vrijeme, da dobiju streljivo i oružje i pripreme se za protuofenzivu", rekao je.

Rekao je da je i vojnicima u gradu ponekad ponestajalo streljiva zbog općeg nedostatka u ukrajinskim vojnim skladištima. "Za mene, kao zapovjednika, bolno je vidjeti kako životom plaćamo nedostatak streljiva."

Pročitajte i ovo Ilustracija Uništavaju sve Ukrajinski general tvrdi da je Rusija prešla na sirijsku taktiku spaljene zemlje: "Situacija je teška"

Bore se u napuštenim zgradama, koje postaju klopke za ruske vojnike

Kako bi došli do grada, vojnici voze uskom cestom punom uništenih vozila, a kada stignu, ne riskiraju zadržavanjem na ulicama jezivog postapokaliptičnog izgleda, već bježe u podrume nekolicine zgrada koje su još uvijek pod ukrajinskom kontrolom. 

Ukrajinski vojnici koji su razgovarali s Timesom opisali su borbe u napuštenim zgradama, podrumima i rovovima probijenim kroz parkove. Često su dovoljno blizu neprijatelju da čuju kako razgovaraju u obližnjim zgradama.

U nedavnoj epizodi koju je ispričao pukovnik Palisa Rusi su tenkom probili rupu u zidu jednog stambenog bloka koji drže Ukrajinci. Ruski vojnici tada su se popeli kroz rupu kako bi se borili sobu po sobu. "Jedan dio držao je neprijatelj, jedan dio naše trupe", rekao je pukovnik o stambenoj zgradi.

Ukrajinci su u zgradi podmetnuli eksploziv, izletjeti van i detonirali ga dok su Rusi još bili unutra. Vojnici iz 93. brigade svaki dan sudjeluju u oko 15 vatrenih okršaja iz neposredne blizine.

Pročitajte i ovo Snimka iz Bahmuta objavljena na Twitteru Neobično oružje VIDEO Objavljena nevjerojatna snimka iz Bahmuta: "Taj ih je napad smrvio u prah"

Ulične borbe prednost su za Ukrajince

Takve ulične borbe imaju prednosti za Ukrajinu. Kao u svakom urbanom ratovanju, labirint ruševina i skrovišta prisiljava moćniju vojsku, u ovom slučaju rusku, da se bori ravnopravno, onemogućena da iskoristi nadmoć u teškom naoružanju ili topništvu.

Pukovnik Palisa prekinuo je diplomski studij na vojnom sveučilištu kada je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Jedan od tečajeva koje je propustio, rekao je, bio je usmjeren na urbanu borbu. "Šteta s obzirom na moju sadašnju ulogu. Ali radim najbolje što mogu. Još uvijek smo ovdje u Bahmutu."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene