Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucnjava u Mariupolu

Ugroženo primirje u Ukrajini: Jedna žena ubijena, a troje teško ranjeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mariupolu, posljednjem velikom gradu na istoku koji je još pod kontrolom Ukrajine, jedna žena je ubijena i tri stanovnika su ranjena u noći između subote i nedjelje, objavila je gradska uprava te strateške luke na jugoistoku Ukrajine.

Primirje između ukrajinske vojske i proruskih separatista, koje je trebalo okončati pet mjeseci sukoba na istoku Ukrajine, poljuljano je u nedjelju pošto je jedna žena ubijena u pucnjavi u Mariupolu, a na prilazima zračnoj luci Donecka odjekivalo je bombardiranje.

Pročitajte i ovo Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Prema protokolu prekida vatre potpisanom u petak u Minsku, koji je u nedjelju objavila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) sporazum određuje "specijalni status" za regije pod kontrolom separatista i izbore za regije Donecka i Luganska, uporišta proruskih pobunjenika.

NATO održava vojnu vježbu u Latviji nakon summita u Walesu

Unatoč kršenjima primirja, o tom statusu bi se trebalo raspravljati u Minsku u roku od tjedan dana, rekao je takozvani premijer samoproglašene separatističke republike Doneck Aleksandar Zakarčenko.

U Mariupolu, posljednjem velikom gradu na istoku koji je još pod kontrolom Ukrajine, jedna žena je ubijena i tri stanovnika su ranjena u noći između subote i nedjelje, objavila je gradska uprava te strateške luke na jugoistoku Ukrajine.

Lokalne vlasti su navele da su pobunjenici, koji danima pokušavaju izvesti napad, pucali u noći na kontrolne točke izlaza iz grada i uništili jednu benzinsku stanicu. U nedjelju je stanje u Mariupolu bilo mirno, ali su bili vidljivi znakovi noćnih sukoba.

U subotu su ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski Vladimir Putin potvrdili tijekom telefonskog razgovora da se prekid vatre potpisan u petak "općenito poštuje".

Taj prekid vatre bi trebao okončati sukob u kojem je poginulo 2.600 ljudi, od kojih 864 ukrajinskih vojnika, i koji je prisilio pola milijuna ljudi da se rasele. Zapad je taj prekid vatre dočekao uz skepticizam i optužio Rusiju da je rasporedila redovne postrojbe na istoku Ukrajine, što je Moskva opovrgnula.

Dvadeset i osam članica Europske unije je dogovorilo u petak navečer nove sankcije Rusiji, koje će službeno biti usvojene u ponedjeljak, a Rusija je upozorila u subotu da će reagirati u slučaju novih gospodarskih sankcija.

NATO do 10. rujna vodi vojne vježbe u baltičkim zemaljama, Njemačkoj i Poljskoj kojima daje na znanje da je Sjevernoatlantski savez spreman braniti svoje zemlje članice, rekao je u subotu u Rigi visoki dužnosnik, general Hans-Lothar Domrose. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene