Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boje se Putina!?

NATO održava vojnu vježbu u Latviji nakon summita u Walesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je održao vojnu vježbu u subotu u Latviji praktički pokazavši spremnost čelnika NATO-a da brane baltičke države članice suočenim s nasrtljivom Rusijom.

NATO summit u Walesu je u petak odlučio formirati nove snage za brzu reakciju i pojačati vježbe u istočnoj Europi u reakciji na ruske akcije u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Talijanska premijerka Meloni vlakom stiga u Kijev Druga godišnjica sukoba Zapadni vođe vlakom stigli u Kijev, šef NATO-a poslao poruku: "Stojimo uz Ukrajinu, radi vaše i naše sigurnosti"

Saveznici na Baltiku strahuju kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin moga o upotrijebiti isti razlog koji je rabio da bi objasnio intervenciju na Krimu - obranu onih koji govore ruski - da bi opravdao napad protiv jedne od zemalja NATO-a na Baltiku koje isto tako imaju manjine koje govore ruski.

NATO SUMMIT: 'Nijedna treća zemlja ne može staviti veto na članstvo'

U petak noću oko 500 padobranaca sletilo je u zračnu luku Lievarde oko 60 km od latvijskog glavnog grada Rige zajedno sa stotinama vozila i zrakoplovima budući da vježba Čvrsto koplje simulira raspoređivanje vojnika i opreme NATO-a u zemlji u kriznom stanju.

Ukupno 2000 vojnika iz devet zemalja izvode vježbe u pet zemalja, Njemačkoj, Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj od 2. do 8. rujna.

"Želimo uvjeriti naše ljude da smo sposobni zaštiti ih", rekao je general Hans-Lothar Domrose, zapovjednik NATO-va vojnog zapovjedništva u Brunnsumu u Nizozemskoj.

"Sigurno da osim toga šaljemo jasnu poruku svakome koji želi ugroziti NATO da to nije ono što treba činiti. NATO će uvijek braniti i štititi svoje ljude", rekao je Domrose novinarima u Rigi.

Usvojen plan jačanja obrane u istočnoj Europi

Kako bi se pokazala NATO-va predanost obrani članica saveza druge vježbe će slijediti Čvrsto koplje u Njemačkoj, Norveškoj, Ukrajini i Poljskoj ove jeseni.

Zamjenik zapovjednika kopnenog zapovjedništva NATO-a general pukovnik Ed Davis je rekao u petak da je NATO-va odluka da stvori nove snage za brzu reakciju prekretnica, preusmjeravanje na obranu teritorija zemalja članica nakon više od desetljeća operacija u Afganistanu.

Rekao je kako pojedinosti snaga za brzu reakciju još treba razraditi. Predvodnik tih snaga bi trebalo biti 4000 do 5000 vojnika sposobnih za raspoređivanje u roku od 48 sati diljem Saveza.

"Trebaju biti relativno lake snage. Trebaju biti snage koje uspijevaju, rade na temelju obavještajnog rada i pokretljivosti, i preciznosti za razliku od čekanja na vojnu silu. To su pokretljive, precizne, obavještajno vođene snage koje se brzo mogu rasporediti", rekao je Davis Reutersu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene