Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalna netrepeljivost

Udruga novinara RS kazneno prijavila novinare i urednike FTV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga novinara Republike Srpske (UNRS) podnijela je u utorak kaznenu prijavu okružnom tužiteljstvu u Banjoj Luci protiv urednika i novinara TV Federacije BiH (FTV) koje tereti da su širili 'nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju' jer su RS 'proglasili genocidnom tvorevinom'.

Prijave su podnesene protiv četiri urednika te dva novinara, uključujući i glavnog urednika Bakira Hadžiomeragića.

U kaznenoj prijavi, koju je potpisao predsjednik UNRS Dragan Jerinić, kolumnist banjalučkih 'Nezavisnih novina' bliskih predsjedniku RS Miloradu Dodiku, stoji kako se ona odnosi na informativne emisije FTV od 9. siječnja kada je obilježen dan osnutka RS.

U UNRS smatraju kako je FTV emitiranim sadržajima kanila 'izložiti poruzi nacionalne i etničke simbole RS i na taj način kod građana potaknuti nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema srpskom narodu u BiH'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu"

Također se ocjenjuje kako je FTV kroz izbor snimljenog materijala, sugovornika i različitim izjavama pokušala povijest srpskog naroda prikazati kao 'genocidni kulturni model koji se provodi posljednjih 150 godina, a Republiku Srpsku kao jedini uspjeli politički projekt takve srpske nacionalne politike'.

UNRS je ranije prijavio FTV i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK) žaleći se na navodnu uporabu jezika mržnje u informativnim emisijama te televizijske kuće.

FTV je 9. siječnja, kada su u Republici Srpskoj obilježavali 20. obljetnicu njezina osnutka, u svojim informativnim emisijama podsjetila na povijesna zbivanja, uključujući tu i etničko čišćenje, masovne ratne zločine te činjenice poput onih da su najviši ratni vojni i politički dužnosnici bosanskih Srba gotovo redom optuženi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene