Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao brzi odgovor

Nakon Dodikovog udara na Ustavni sud BiH stigla pljuska iz EU: "Prekid suradnje je za žaljenje"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Elvis Barukčić
Pokušaj vlasti Republike Srpske da potkopaju autoritet Ustavnog suda BiH čin je koji je označio kako u tom entitetu odustaju od europskih integracija, ocijenila je Služba za vanjske poslove Europske unije (EEAS) u srijedu, dan nakon što je parlament RS glasao za zabranu provedbe obvezujućih presuda.

"Glasanje predstavlja jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu (BiH) statusa kandidata za članstvo u EU. Prekid suradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana BiH", stoji u reakciji koju potpisuje glasnogovornica EEAS Nabila Massrali.

EU se na taj način pridružila brojnim osudama vlasti u RS, predvođenih Miloradom Dodikom, zbog pokušaja da blokiraju rad Ustavnog suda jer im se ne dopadaju odluke koje taj sud donosi i odbijaju ih provoditi.

Pročitajte i ovo Vladimir Margeta, fakultet Agrobiotehničkih znanosti Afrička svinjska kuga Može li meso zaražene svinje završiti na tržištu? Stručnjak otkriva što bi se dogodilo u tom slučaju

Narodna skupština RS u utorak je na Dodikov poticaj usvojila zakon kojim se i formalno zabranjuje provedba presuda Ustavnog suda na teritoriju tog entiteta, što je izravno kršenje ustava BiH i Daytonskog sporazuma, čiji je ustav sastavni dio.

U izjavi u ime EU glasnogovornica EEAS ističe kako su autoritet i integritet Ustavnog suda BiH kao najvišeg sudskog tijela Bosne i Hercegovine neupitni a odluke, koje su konačne i obvezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči samita u Litvi Ukrajina traži potvrdu da će nakon rata ući u NATO: "To je signal koji želimo dobiti"

U izjavi se navodi da EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner državi Bosni i Hercegovini s nedvojbenom potporom njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene