Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 200 ranjenih

U napadima u Iraku ubijene 72 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U valu bombaških napada u Bagdadu u četvrtak su ubijene najmanje 72 osobe, prvom napadu otkako se vlada pod vodstvom šijita našla u krizi zbog koje bi u Iraku ponovno moglo doći do sektaških i etničkih podjela.

Bombaški napadi koji su se dogodili tek nekoliko dana nakon što su vojnici snaga SAD-a napustili zemlju, nasilan su odgovor šijitskom premijeru Nuriju al-Malikiju na njegov pokušaj da marginalizira svoja dva sunitska rivala. Napetosti prijete povratkom u sektaško krvoproliće koje je prije nekoliko godina dovelo Irak na rub građanskog rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranjeno preko 100 osoba BOMBAŠKI POKOLJ U BAGDADU 35 mrtvih u tri napada na šijitske četvrti Slika nije dostupna Napadi sve smrtonosniji Krvava subota u Iraku: U nizu eksplozija ubijeno 60, ranjeno 185 ljudi

Najmanje je 18 osoba ubijeno u samo jednom napadu kada je bombaš samoubojica u vozilu hitne pomoći detonirao vozilo u blizini vladinog ureda u većinski šijitskoj četvrti Bagdada Karradi, po dužnosnicima policije i zdravstvenih službi.

Izvori iz policije i službi sigurnosti su rekli da je po Bagdadu bilo više od 10 eksplozija, većinom u šijitskim četvrtima. Ukupno je ranjeno 217 ljudi. Irački dužnosnici napade povezuju sa sadašnjom političkom krizom. 'Vrijeme tih zločina i mjesta na kojima su izvedeni potvrđuju političku prirodu meta', rekao je Maliki u izjavi.

Viši dužnsonik SAD-a je, međutim, rekao da prve procjene Washingtona govore da je nasilje vjerojatno djelo al-Kaide.

'Ono ima napadom na velike koncentracije civila sva obilježja al Kaide i može biti da pokušavaju iskoristiti stanje nastojeći ponovno stvoriti potporu koju su imali na zapadu i sjeveru zemlje', rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Sjedinjene Države 'stoje uz Irak kao strateškog partnera i bliskog prijatelja', rekla je Bijela kuća. 'Pokušaji poput ovih da se omete stalni napredak Iraka će propasti'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene