Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U valu bombaških napada u Bagdadu u četvrtak su ubijene najmanje 72 osobe, prvom napadu otkako se vlada pod vodstvom šijita našla u krizi zbog koje bi u Iraku ponovno moglo doći do sektaških i etničkih podjela.


Bombaški napadi koji su se dogodili tek nekoliko dana nakon što su vojnici snaga SAD-a napustili zemlju, nasilan su odgovor šijitskom premijeru Nuriju al-Malikiju na njegov pokušaj da marginalizira svoja dva sunitska rivala. Napetosti prijete povratkom u sektaško krvoproliće koje je prije nekoliko godina dovelo Irak na rub građanskog rata.

Vezani članci Slika nije dostupna BOMBAŠKI POKOLJ U BAGDADU 35 mrtvih u tri napada na šijitske četvrti Slika nije dostupna Krvava subota u Iraku: U nizu eksplozija ubijeno 60, ranjeno 185 ljudi

Najmanje je 18 osoba ubijeno u samo jednom napadu kada je bombaš samoubojica u vozilu hitne pomoći detonirao vozilo u blizini vladinog ureda u većinski šijitskoj četvrti Bagdada Karradi, po dužnosnicima policije i zdravstvenih službi.

Izvori iz policije i službi sigurnosti su rekli da je po Bagdadu bilo više od 10 eksplozija, većinom u šijitskim četvrtima. Ukupno je ranjeno 217 ljudi. Irački dužnosnici napade povezuju sa sadašnjom političkom krizom. 'Vrijeme tih zločina i mjesta na kojima su izvedeni potvrđuju političku prirodu meta', rekao je Maliki u izjavi.

Viši dužnsonik SAD-a je, međutim, rekao da prve procjene Washingtona govore da je nasilje vjerojatno djelo al-Kaide.

'Ono ima napadom na velike koncentracije civila sva obilježja al Kaide i može biti da pokušavaju iskoristiti stanje nastojeći ponovno stvoriti potporu koju su imali na zapadu i sjeveru zemlje', rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Sjedinjene Države 'stoje uz Irak kao strateškog partnera i bliskog prijatelja', rekla je Bijela kuća. 'Pokušaji poput ovih da se omete stalni napredak Iraka će propasti'. (Hina)