U razorenu Jemenu tisuće djece gladuje. Pothranjenost mališana tamo je svakodnevna pojava, a upravo je iz tog razloga UNICEF pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć djeci u kojoj mogu pomoći i stanovnici Hrvatske.

Galerija


Jedna od potrebith bila je i malena Saba. Teško pothranjena, s nešto manje od šest kilograma i početkom upale pluća, stigla je u Centar za terapeutsku prehranu. Nakon trodnevne terapije njezino se stanje znatno poboljšalo i ona se s majkom vratila kući.

Vezani članci Marin Ilej Stručnjak iz UNICEF-a: "Medijska pismenost je abeceda 21. stoljeća" Nova online platforma PUKOTINE - 1 Nova online platforma PUKOTINE: Predstavljaju videoserijal o mladima koji otvoreno pokazuju svoju ranjivost, strastvenost, povrede...

Sabina priča nije iznimka. Ovo je surova stvarnost Jemena. Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo pojašnjava koliko je zapravo teška situacija u Jemenu.

"Jemen je jedna od najgorih zemalja za život djeteta. Ozbiljno je pohranjeno oko dva milijuna djece, gotovo dvostruko više nego što ima djece u cijeloj Hrvatskoj. Oko 360 tisuća djece mlađe od pet godina teško je pothranjeno", kaže Castillo.

Njihov život ovisi o terapeutskoj hrani. Dugogodišnji sukobi u toj zemlji, razorili su ekonomiju i infrastrukturu. Zemlju potresa najveća humanitarna kriza na svijetu.

"Trenutačno imamo više od 12 milijuna djece, to je više od 80 posto djece u Jemenu, koja trebaju neki oblik humanitarne pomoći", kaže predstojnica UNICEF Ureda za Jemen Sara Beysolow Nyanti.

Velik problem je i što nedostaju bolnice i liječnici. UNICEF je na terenu, ali potrebe su i dalje velike.

"Za oko dva milijuna djece moramo osigurati primarnu zdravstvenu zaštitu, pristup zdravstvenoj zaštiti. Više od šest milijuna treba pitku vodu.

Ovoj djeci sad možete pomoći i vi jer je UNICEF Hrvatska pokrenuo humanitarnu kampanju za prikupljanje pomoći djeci u Jemenu.

Dvije i pol tisuće djece i odraslih trčalo za udomiteljske obitelji

"S 56 kuna mogu se kupiti dva obroka terapeutske hrane za jedno dijete koja je dostatna za 14 dana. To je nevjerojatno. Iznad svega, može kupiti nadu roditeljima čija djeca umiru od gladi", kaže Castillo.

U borbi za život, nada u pomoć i dobre ljude jedino je što im preostaje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr