Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije u porastu

U napadu stradali deseci američkih vojnika, Biden najavio odgovor, a Trump poručio: "Na rubu smo trećeg svjetskog rata"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iran tvrdi da nema veze s napadom u Jordanu u kojem su poginuli američki vojnici.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima priopćila je u ponedjeljak da Teheran nije bio umiješan u napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske u sjeveroistočnom Jordanu, blizu sirijske granice.

U priopćenju, koje je objavila državna novinska agencija IRNA, iz misije kažu kako Iran nije imao nikakve veze s napadom na američku bazu.

Također dodaju kako "postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade".

Pročitajte i ovo Linearni akceleratori - 5 Dobre vijesti Stižu novi uređaji za liječenje posebno osjetljivih pacijenata: Precizno uništavaju tumore, vrijedni su milijune eura

Američki predsjednik Joe Biden za napad bespilotnom letjelicom na američke snage u kojem su tri pripadnika američke vojske ubijena, a mnogi su ranjeni okrivio je skupine koje podupire Iran.

"Dok još skupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne skupine koje podupire Iran, a djeluju u Siriji i Iraku" rekao je u priopćenju Biden.

Radi se o prvim žrtvama među američkim vojnicima od početka rata u Gazi.

Biden je rekao da se napad dogodio u subotu navečer, a Bijela kuća kaže da je predsjednik izviješten u nedjelju ujutro.

"Nastavit ćemo njihovu predanost borbi protiv terorizma. I ne sumnjajte - svi koji stoje iza napada će odgovarati u vrijeme i na način koji sami odaberemo", dodao je.

U Bidenovu priopćenju ne kaže se koliko je vojnika ranjeno, no CNN govori o 30 ranjenih.

Jordan je u nedjelju rekao da se napad nije dogodio na njegovu tlu nego u Siriji.

Pročitajte i ovo Mirovine - 2 Veliko iščekivanje Dnevnik Nove TV doznaje što će se dogoditi s mirovinama nakon zimskog usklađivanja: "Dobili smo jedno obećanje, više im ne vjerujemo"

Glasnogovornik jordanske vlade Muhannad al Mubaidin rekao je jordanskoj javnoj televiziji da je cilj napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji.

Napad predstavlja dodatnu eskalaciju ionako napete situacije na Bliskom istoku, gdje je izbio rat u Gazi nakon napada palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada.

Pročitajte i ovo Ilustracija napetosti na Bliskom istoku Američki vojnici ubijeni u krvavom napadu, Biden poslao znakovitu poruku: "Odgovorne ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo"

Oglasio se i Donald Trump i ustvrdio da smo na rubu trećeg svjetskog rata te je osudio slabost i predaju Bidenove administracije, a u svojoj objavi na platformi Truth Social ustvrdio je i da ne postoji šansa da bi se to ikada dogodilo da je on predsjednik.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene