Duma (Foto: AFP)
Duma (Foto: AFP) Foto: Afp

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u petak je priopćila da je "toksična kemikalija" koja sadrži klor bila korištena prošlog travnja u napadu na sirijski grad Dumu koji je tada bio pod kontrolom pobunjenika i u okruženju vladinih snaga.


U napadu 7. travnja 2018. ubijeno je više desetaka civila, a Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Države izvele su zbog toga zračne napade na snage sirijske vlade.

Vezani članci Duma (Foto: AFP) Moskva kaže da će istražitelji OPCW-a u srijedu doći u Dumu Sirija (Foto: AFP) "Ruski medvjed riče, ali ne grize": Ovo je 7 lekcija koje se mogu izvući nakon napada na Siriju

Damask cijelo vrijeme poriče da je ikada upotrijebio kemijsko oružje u sukobu koji u toj zemlji traje od 2011. godine.

Tijekom istrage, inspektori OPCW-a posjetili su dvije lokacije u Dumi i uzeli uzorke te razgovarali s očevicima. Uzorci su analizirani u nacionalnim laboratorijima pod nadzorom spomenute agencije.

"Ta toksična kemikalija sadržavala je reaktivni klor. Najvjerojatnije se radilo o molekularnom kloru", priopćio je OPCW.

Upotreba klora kao oružja zabranjena je Konvencijom o kemijskom oružju koju je Sirija ratificirala 2013. godine, a zabranjena je i prema međunarodnom običajnom humanitarnom pravu.

OPCW je dokumentirao sustavnu uporabu zabranjenog nervnog otrova sarina i klora u sirijskom građanskom ratu. (Hina)