Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski je parlament u nedjelju u prvom čitanju odobrio novi ustav koji će omogućiti jačanje ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.


Parlamentarni su zastupnici tijekom večeri odobrili dva završna dijela ustava potrebnom tropetinskom većinom.

Vezani članci Slika nije dostupna Masovna tučnjava u turskom parlamentu, zastupnici se popeli na klupe i udarali jedni druge Recep Tayyip Erdogan i Sulejman Sojlu (Foto: AFP) Ljutiti turski ministar poručio: "Mi nismo hotel za pripadnike Islamske države. Vratit ćemo vam ih!"

Stranka Pravde i razvoja (AKP) u 550-članom parlamentu ima 316 zastupnika, a njezin saveznik, nacionalistički MHP, ima 39 zastupnika. Za konačno prihvaćanje ustavne reforme potrebno je ostvariti tropetinsku većinu, odnosno više od 330 glasova, kako bi se o novom ustavu moglo glasovati na referendumu, najvjerojatnije u travnju.

Parlament će u srijedu početi raspravu o tekstu u drugom, zadnjem čitanju. Premijer Binali Yildirim rekao je da će novi ustav zaštititi Tursku od novog pokušaja državnog udara. "S ustavnom reformom hunte više neće biti motivirane da prigrabe vlast", dodao je. (Hina)