Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mogli bi imati problema

Zašto je Turska promijenila ime? "Ja tu vidim jačanje njihovog nacionalizma, vraćanje samima sebi"

Aktualno Galerija Rebranding Turske - 2 Rebranding Turske - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rebranding Turske - 4 Rebranding Turske - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rebranding Turske - 3 Rebranding Turske - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rebranding Turske - 1 Galerija 1/4 >>
Turska više nije Turkey nego Turkiye. Novi naziv sugerirali su drugim zemljama još prošle godine, a sada je tu promjenu potvrdio i UN. Za stručnjake je to očiti pokušaj jačanja turskih vrijednosti.

Turska je službeno promijenila ime, odnosno englesku inačicu imena. Tražili su i dobili potvrdu od Ujedinjenih naroda i da se službeno engleski naziv Turkey promijeni u Turkiye, kao što se kaže na turskom jeziku. 

Ploča s engleskim nazivom se na veleposlanstvu u Zagrebu još nije promijenila, no uskoro bi trebala, i biti će jednaka ploči na turskom jeziku. Pa je i u priopćenju Tursko veleposlanstvo objavilo da će koristiti taj naziv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon podnesenog zahtjeva Turska objavila uvjete za ulazak Švedske i Finske u NATO: Poznato što je Erdogan zatražio od Stockholma i Helsinkija

"Ovo nije novo pitanje u Türkiye. U javnoj je raspravi već desetljećima. Izraz “Türkiye” predstavlja i izražava na najbolji mogući način kulturu, civilizaciju i vrijednosti našeg naroda", napisali su.

Turski predsjednik Recep Erdogan je već krajem prošle godine stranim zemljama sugerirao korištenje tog imena. Stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko kaže kako smatra da su razlozi za ovaj potez udaljavanje od zapada. No ne bi ovo nazvao ''rebrandingom''.

"Neke države smatraju da se previše negativnih konotacija veže uz njihova imena i grade imidž ispočetka. Ovdje nije taj slučaj. Ja tu vidim prvenstveno vraćanje samima sebi, jačanje turskog nacionalizma i ovo je samo jedan u nizu poteza cijele te priče", rekao je Skoko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni nakon poziva iz NATO-a Naoružavaju Ukrajinu, no neće sudjelovati u sankcijama protiv Rusije: "Nismo napravili nikakve promjene u našem stavu"

Promjena imena dolazi u trenutku kad su oči uprte u Erdogana zbog kočenja ulaska Švedske i Finske u NATO savez. Ali trenutak možda nije najzgodniji - zbog turističke sezone. "Mi ne govorimo o tome da će se zatvoriti zbog toga što je promijenila ime, ali da će imati problema u srcu turističke sezone, to će ih imati. Dokumenti koji se izdaju, a odnose se na goste koji dolaze van Turske su vezani opet uz službeni naziv", rekao je Boris Žgomba iz Udruge turističkih agencija.

Iz veleposlanstva kažu da će novi naziv pridonijeti promociji zemlje. A promociji zemlje pomažu i telenovele. Svake godine ih proizvedu oko 150. I u njima je jasan povratak turskim vrijednostima. "Malo i šminkaju povijest i na taj način promoviraju svoje obiteljske vrijednosti, način života i slično", dodao je Skoko.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene