Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČETAK KRAJA?

Posljedice šokantnog rasta cijena goriva: "Što ste živjeli, živjeli ste..."

Aktualno Galerija Gorivo - 4 Gorivo - 4 Foto: DNEVNIK.hr Gorivo - 3 Gorivo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gorivo - 1 Gorivo - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gorivo - 2 Galerija 1/4 >>
Novi udar na džepove građana. Idući tjedan slijedi rekordan, šokantan rast cijena goriva. Pun spremnik u prosjeku će stajati gotovo sto eura. Vozači šokirani, udruženja prijevoznika i ribara poručuju da je to početak njihovog kraja, a premijer najavljuje nove intervencije.

Stiže rekordno poskupljenje. Eurodizel poskupljuje za 83 lipe, benzin za 70. Pun spremnik dizela od 50 litara sa 650 kuna otići će na oko 700 kuna, a tank benzina koji je sada 700, skače na okruglih sto eura.

Građani su šokirani -  ovo će biti ogroman udar na standard. 

"S ovim primanjima, manje će se voziti. Ja sam prešao na skuter, a poslije toga ide bicikl", kaže Danko. "Hoće li biti izdržljivo? Neće. A tko zna kako će se još nastaviti", napominje David. 

Dobrih vijesti nema ni za poljoprivrednike i ribare. Plavi dizel s poskupljenjem od 84 lipe prijeći će granicu od 10 kuna.

"Što ste jeli ribu jeli ste, što ste vozili, vozili ste se. Što ste živjeli živjeli ste...", poručuje ribar. Za njih je ovo, kažu, početak kraja.

"Ja moram otvoreno reći da s tim najnovijim poskupljenjem agrosustav u cjelini, poljoprivreda i ribarstvo će jednostavno doći u situaciju da se matematički neće moći održati. Mi smo mislim vrlo blizu da se priključimo kolegama s druge strane Jadrana koji već sedam dana prosvjeduju na brodicama i ulicama Rima", poručuje ribar Petar Baranović.

Iz Udruge javnolinijskih prijevoznika smatraju da je u ovim trenucima, pogotovo za ruralne dijelove zemlje, javni prijevoz jedino rješenje.

"Po cijeloj Hrvatskoj treba pod hitno osigurati javni prijevoz po javnoj usluzi.To znači da država pokriva razliku između prihoda i rashoda, to je jedini način da se ljudima osigura prijevoz", poručuje Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge javnolinijskih prijevoznika. 

Njemačka je primjerice uvela jedinstvene cijene javnog prijevoza od 8 eura. Vlada je dvaput ove godine intervenirala zamrzavanjem cijena, prvo u veljači onda i ožujku. Benzin je fiksiran na 12 i pol kuna, eurodizel na 12,19, a plavi dizel na 8 kuna.Tri mjeseca poslije, bez zamrzavanja i uz mjere smanjenje trošarina i marža, tank goriva skuplji je za više od sto kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOBIČAJENI UTORAK Još jedan udarac na novčanike građana: Gorivo opet poskupjelo, pogledajte nove cijene

Premijer Plenković poručuje da Vlada može intervenirati u smjeru marži i trošarina. Na tom tragu je i oporba.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka u Mađarskoj - 4 Nema više jeftinije FOTO "Strogo zabranjeno": Na mađarskim pumpama već se pojavili natpisi na hrvatskom

"Vlada mora smanjiti PDV i sniziti dodatno trošarine, to je jedini način", poručuje Nikola Grmoja iz Mosta. "Ili ono što je oduvijek SDP predlagao, pokušamo uvesti plutajuće ili varijabilne trošarine, to je jedan od naših prijedloga", kaže Siniša Hajdaš Dončić. Prostora očito ima, ali ne i vremena. Novo poskupljenje dolazi za samo 4 dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene