Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gori od 1971. godine

VIDEO Predsjednik naredio da se ugase ''Vrata pakla'': Raniji pokušaji nisu bili uspješni

Turkmenistanski predsjednik rekao je da želi zatvoriti popularnu turističku atrakciju poznatu kao "Vrata pakla". Mjesto je spektakularni krater prirodnog plina koji je gorio desetljećima.

Desetljećima nakon sovjetske nesreće pri bušenju 1971., plameni krater prirodnog plina još uvijek gori. Turkmenistanski predsjednik Gurbanguly Berdymukhamedov izjavio je u subotu da želi ugasiti gorući krater prirodnog plina Darvaza.

Pročitajte i ovo Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov (Foto: AFP) AKTIVISTI TVRDE SUPROTNO Tvrde da nemaju niti jedan prijavljen slučaj koronavirusa, građanima dijele bizarne savjete: "Jedite začinjene juhe za zdravlje" Slika nije dostupna Tvrde da nema zaraženih Nije šala: Turkmenistan zabranio da se govori i piše o koronavirusu

Mjesto je popularna turistička atrakcija u srednjoazijskoj zemlji i poznato je kao "Vrata pakla". Berdymukhamedov se u subotu pojavio na državnoj televiziji i naložio vladinim dužnosnicima da ugase požar, navodeći ekološku štetu i gospodarsku zabrinutost, donosi Deutsche Welle.

Rekao je da požar prirodnog plina "negativno utječe i na okoliš i na zdravlje ljudi koji žive u blizini". U svom obraćanju rekao je: "Gubimo vrijedne prirodne resurse za koje bismo mogli ostvariti značajnu zaradu i iskoristiti ih za poboljšanje dobrobiti naših ljudi."

Što su "Vrata pakla"?

"Vrata pakla" nalaze se otprilike 260 kilometara sjeverno od glavnog grada  Ashgabada. Mjesto je široko 60 i duboko 20 metara.

 

Turkmenportal, turkmenska novinska stranica, kaže da su "Vrata pakla" prvi put nastala 1971. kada su sovjetski geolozi udarili u pećinu prirodnog plina u velikoj pustinji Karakum, uzrokujući da se slučajno urušila.

Sovjetski geolozi su podmetnuli požar kako bi spriječili širenje prirodnog plina, pogrešno vjerujući da će biti ugašen u kratkom vremenskom razdoblju.

Desetljećima kasnije, "Vrata pakla" još uvijek gore.

Godine 2018. predsjednik je naredio da se preimenuje u "Sjaj Karakuma"

Je li netko već pokušao ugasiti "Vrata pakla"?

Berdymukhamedov je ranije naredio da se plamen ugasi 2010. godine. Raniji pokušaji gašenja "Vrata pakla" nisu bili uspješni.

Berdymukhamedov je 2019. koristio terenski kamion za vožnju oko "Vrata pakla" za državnu televiziju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene