Korona i dalje komplicira život u Dalmaciji. Splitska bolnica se brzo puni, već 90% COVID kapaciteta je popunjeno. U moru novih mjera, preporuka, raznih testova mnogi su se pogubili. Što se planira s brzim antigenskim testovima? Epidemiolozi su nam objasnili.

Galerija Kućni test na COVID Bolnica - 3 Bolnica - 2 +0 Bolnica - 1

Korona brojke nemilosrdno se lome na splitskoj bolnici. Popunjeno je 90% COVID kreveta. '' Imamo dvoje bolesnika više na respiratoru u odnosu na sinoć, tako da se broj popeo na ogromnih 49 pacijenata koji zahtjevaju mehaničku ventilaciju'', objašnjava doc.prim.dr.sc. Sanda Stojanović Stipić, predstojnica Klinke za intezivno liječenje, KBC Split.

Vezani članci Testiranje, ilustracija Preminula jedna osoba: Pogledajte koliko je danas novozaraženih u Hrvatskoj Sjeverna Koreja mobilizira vojsku zbog pandemije Eksplozija korone u najzatvorenijoj zemlji na svijetu: Mobilizirana vojska i 11.000 zdravstvenih djelatnika

Više puta do sada su morali naručivati respiratore. Pritisak je golem, jer toj bolnici gravitira puno šire područje od splitskog. Potez čak od doline Neretve i sjevernije, pa i Hercegovina. O tome malo tko razmišlja dok ne zatreba kisik. U bolničkim krevetima sada su većinom pacijenti starije dobi.

''Nije izuzetak da imamo ljudi koji su i '70. i '80. i '90. godište. Nažalost, mahom se radi o teškim kliničkim slikama necijepljenih građana. Cijepljeni građani su izuzetak'', dodaje Stojanović Stipić.

Situaciju dodatno komplicira i zaraza kod djelatnika, pa se u organizacijskim križaljkama mora snalaziti i pulska bolnica. ''Već sada u prvom tjednu sječnja imamo 49 djelatnika koji su oboljeli. Kad gledamo o tome imamo li po broju dovoljno, čovjek bi rekao da da, ali smo da bi nadoknadili morali pozvati ljude koji su preboljeli i ljude s godišnjeg odmora, na kojem su bili zasluženo'', kaže doc.dr.sc. Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.

Opterećenje se ne smanjuje ni za laboratorije. U petak je obrađeno više od 19.000 testova. Ni Zagreb ne stoji dobro. Zabilježen je svaki drugi pozitivan test, izvještava Sanja Vištica za Dnevnik Nove TV. 

Ponegdje se na PCR test čeka i po 7 dana, kolika je šansa da taj netko bude negativan jer to je dug period? ''Uvijek postoji šansa da će se osoba prekasno testirati PCR-om, upravo zato u ovakvom pojačanom pritisku na testiranje savjetuje se da se simptomatske upućuje ne brzo antigensko testiranje koje će biti dovoljno za provođenje epidemioloških mjera'', smatra dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Dakle, brzim antigenskim testovima će se pomoći epidemiolozima, ali i dalje za COVID potvrdu treba PCR test. Teško da će taj potez rasteretiti laboratorije jer većina želi COVID potvrdu. Osim toga za dijagnostiku nije dovoljan kućni test.

''Kućni su dovoljni za osobnu upotrebnu u slučaju neke sumnje, dok su brzi antigenski testovi ipak specifičniji, rade se u laboratorijima i pomažu u provođenju dijagnostičkih testova'', objašnjava Višekruna Vučina potvrđujući kako su takvi testovi pouzdaniji od kućnih. 

Zbog opterećenja u Zagrebu je produljeno radno vrijeme punktova za testiranje. Stožer je pooštrio mjere. Ponovno je srezan broj dopuštenog broja osoba na događajima i svečanostima, no pitanje je koliko će uopće ovo pooštravanje mjera pomoći u borbi s omikronom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju