Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tuerk: Slovenska demokracija nije savršena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska demokracija nije savršena, rekao je u razgovoru za njemački tjednik 'Spiegel' slovenski predsjednik Danilo Tuerk, upitan o slobodi medija u svojoj državi te pitanju "izbrisanih" neslovenaca koje još nije riješeno prema presudama Ustavnog suda.

"Država treba dijalog kako bi se došlo do standarda za slobodu medija", izjavio je Tuerk u razgovoru objavljenom u subotu u vezi s peticijom protiv cenzure koju je potpisao velik broj slovenskih novinara. Slovenski predsjednik izjavio je da se ne slaže s vladom da su peticijom novinari ocrnili državu u inozemstvu nego da su njome izazvali demokratsku polemiku o "velikom pritisku" na njih koju izvode vlasnici medijskih kuća i političari.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Na pitanje o više od 16.000 "izbrisanih" koje je Slovenija 1992. izbrisala iz registra stalnog stanovništva, čime su izgubili i ostala prava, Tuerk je rekao da je riječ o "nepravdi" koju vlada treba popraviti u skladu s pravorijekom Ustavnog suda koji je presudio da je takva mjera bila nezakonita.

U vezi s procesom ulaska država zapadnog Balkana u Europsku uniju, Tuerk se zauzeo za postupan pristup, ovisan o rezultatima reformi. Što se tiče Srbije, ona mora sama prosuditi da li želi ući u integraciju i ispuniti uvjete, a Kosovom će se EU baviti desetljećima nakon međunarodnog priznanja, osobito zbog njegove ekonomske nerazvijenosti, ocijenio je Tuerk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene