Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska demokracija nije savršena, rekao je u razgovoru za njemački tjednik 'Spiegel' slovenski predsjednik Danilo Tuerk, upitan o slobodi medija u svojoj državi te pitanju "izbrisanih" neslovenaca koje još nije riješeno prema presudama Ustavnog suda.


"Država treba dijalog kako bi se došlo do standarda za slobodu medija", izjavio je Tuerk u razgovoru objavljenom u subotu u vezi s peticijom protiv cenzure koju je potpisao velik broj slovenskih novinara. Slovenski predsjednik izjavio je da se ne slaže s vladom da su peticijom novinari ocrnili državu u inozemstvu nego da su njome izazvali demokratsku polemiku o "velikom pritisku" na njih koju izvode vlasnici medijskih kuća i političari.

Vezani članci Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala" Oružje, ilustracija Slovenska policija zaustavila streljački pohod: Srednjoškolcu oružje iz SAD-a trebalo stići u mikrovalnoj pećnici?

Na pitanje o više od 16.000 "izbrisanih" koje je Slovenija 1992. izbrisala iz registra stalnog stanovništva, čime su izgubili i ostala prava, Tuerk je rekao da je riječ o "nepravdi" koju vlada treba popraviti u skladu s pravorijekom Ustavnog suda koji je presudio da je takva mjera bila nezakonita.

U vezi s procesom ulaska država zapadnog Balkana u Europsku uniju, Tuerk se zauzeo za postupan pristup, ovisan o rezultatima reformi. Što se tiče Srbije, ona mora sama prosuditi da li želi ući u integraciju i ispuniti uvjete, a Kosovom će se EU baviti desetljećima nakon međunarodnog priznanja, osobito zbog njegove ekonomske nerazvijenosti, ocijenio je Tuerk.