Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Budimpešti u utorak je osudio trojicu Mađara na doživotne kazne zatvora za ubojstvo šest Roma, među kojima jednog petogodišnjeg djeteta, tijekom 2008. i 2009. godine.


Doživotnu kaznu dobili su Arpad Kiss, Istvan Kiss i Zsolt Peto, trojica prvooptuženih. Četvrti, Istvan Csontos, dobio je 13-godišnju zatvorsku kaznu.

Braća Kiss i Peto optuženi su za devet napada na romske obitelji koje su živjele u predgrađima malih, ruralnih mjesta u središnjoj i istočnoj Mađarskoj između srpnja 2008. i kolovoza 2009. godine. Csontos je sudjelovao u zadnja dva napada kao vozač.

>> Josipović: Društvena svijest o Romima se uvelike promijenila nabolje


Napadači desničari upadali su u romska naselja, palili im kuće i pucali na Rome koji su bježali. U napadima je šest ljudi poginulo, a petero je dobilo ozljede opasne po život.

U jednom od napada zapalili su kuću tijekom noći i otvorili vatru na obitelj koja je pokušavala pobjeći iz gorućeg doma.
Tužitelj je kazao da su svi napadi potaknuti rasnom mržnjom.

Vezani članci Lisice, ilustracija Počinje istraga teškog ubojstva u Varaždinu: Premlatili profesora iz osvete, prijavio je kršenje epidemioloških mjera Policija, ilustracija Detalji stravičnog ubojstva u Varaždinu: Iste večeri policija je razgovarala s profesorom, a u udruzi im nisu otvarali vrata pa su policajci otišli

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook