Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će 31. svibnja, kada mu istekne petogodišnji mandat, podnijeti zahtjev za umirovljenje, ali je istaknuo da to ne znači i povlačenje iz politike, pišu u utorak beogradski mediji.


"Ispunio sam sve uvjete za mirovinu, jedino me još funkcija drži. Podnijet ću zahtjev već 31. svibnja, čim mi istekne mandat. Imam 65 godina i 45 godina staža. Cijelog života radim, osim perioda služenja vojnog roka", rekao je Tomislav Nikolić za beogradski tabloid Kurir.

Vezani članci Slika nije dostupna U Srbiji Dan vojske, a Nikolić opet o zveckanju oružjem Slika nije dostupna Izbori u Srbiji odlučeni u prvom krugu: ''Dobio sam 12 posto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno"

Aktualni srbijanski predsjednik naglasio je kako to ne znači da će otići u političku mirovinu, već za sada samo u starosnu.

Po važećem zakonu, Tomislav Nikolić bi po isteku mandata, kao i svi predsjednici dosad, imao pravo na određene povlastice ako ne ugovori neku političku dužnost. To podrazumijeva pravo na ured, savjetnika tajnika, tjelohranitelje, službeni automobil, status počasnog predsjednika i diplomatsku putovnicu.

Zakon o predsjedniku predviđa da šest mjeseci po završetku mandata Nikolić prima punu predsjedničku plaću koja iznosi 130.000 dinara, nešto više od tisuću eura, a mirovina mu treba iznositi oko 80 posto predsjedničke plaće.

Sve donedavna Nikolić je najavljivao da će se ponovno natjecati za predsjedničku dužnost i govorio je da "ne zna nikoga drugog" tko bi je tako dobro obnašao kao on, ali je poslije dogovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i unutarstranačkog pristiska odustao od kandidature. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju