Tisuće prosvjednika promarširale su u subotu poslijepodne Rimom, demonstrirajući protiv fašizma na poziv talijanske ljevice, a u Milanu je glavni kandidat ekstremne desnice na parlamentarnim izborima 4. ožujka, Matteo Salvini, istodobno okupio oko 15.000 ekstremnih desničara, izvijestili su mediji.

Galerija


Antifašističko okupljanje u Rimu prošlo je u miru.

Vezani članci Bar, ilustracija Zabranili razgovor o koroni, dolazi sve više ljudi: ''Jednostavno želimo predahnuti" Zgrada središnjice HDZ-a Izabrani novi predsjednici istarskog, riječkog i karlovačkog HDZ-a

"Ovdje smo da bismo rekli ne fašizmu, jer je u ovom trenutku previše nezdravih događaja u svijetu i fašizam se ne smije vratiti", rekla je za AFP pedesetogodišnja Rita Solo, članica sindikata CGIL koja je na prosvjed stigla sa Sardinije.

U glavnome talijanskom gradu razmještene su tri tisuće policajaca koji su nadzirali povorku, a u njoj je sudjelovao i nekadašnji predsjednik talijanske vlade Matteo Renzi koji vodi izbornu kampanju Demokratske stranke, trenutačno na vlasti.

Istodobno se u Milanu ispred druge po veličini gotičke katedrale okupilo oko 15.000 prosvjednika na poziv glavnoga kandidata ekstremne desnice na parlamentarnim izborima 4. ožujka, Mattea Salvinija.

Održani su i protuprosvjedi u kojima je sudjelovalo nekoliko stotina antifašista, među kojima puno mladih. Oni su se okupili kako bi osudili okupljanje ekstremnih desničara.

U posljednjih nekoliko tjedana na marginama izborne kampanje u Italiji se dogodilo nekoliko incidenata u kojima su sudjelovali ekstremni desničari i antifašisti.

Ozračje se posebno radikaliziralo i zaoštrilo nakon 3. veljače kada je član Sjeverne lige otvorio vatru na prolaznike u središnjem talijanskom gradu Macerati, ranivši pritom nekoliko afričkih migranata. (Hina)