Okončana je drama više od 100 migranata spašenih na Mediteranu. Teretnom brodu na kojem su bili omogućen je ulazak u talijansku luku Pocalo. Drugi brod s više od 200 spašenih migranata mogla bi primiti Malta. Migrantska kriza ključna je tema ovotjednog samita čelnika zemalja Europske unije.

Galerija


Nakon nekoliko dana iščekivanja, talijanske vlasti dopustile su uplovljavanje teretnog broda s više od 100 spašenih migranata u sicilijansku luku Pozzallo. Drugi brod koji već danima sa spašenim migrantima pluta Mediteranom, prema tvrdnjama francuske vlade, trebala bi primiti Malta. Njegova sudbina izazvala je oštru svađu Francuske i Italije. Iako je broj migranata koji pristižu drastično opao, sve žešće su rasprave u cijeloj Europskoj uniji.

Vezani članci Migrantski kamp Vučjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tri policajca na 700 migranata: "Mi smo na buretu baruta i nikad ne znate kad može doći do ekscesa" Migranti na brodu (Foto: AFP) Vrući kesten podijelio Europu: "Na brodu nemamo meso, nego ljude. Od utapanja smo spasili ljudska bića"

''Apsolutno ne dijelim taj alarm. To je prividna uzbuna, a ne prava. Brojevi jasno govore. U ovom smo gradu 2016. primili 22 tisuće migranata. Prošle godine gotovo 11 tisuća. U pola ove godine tri tisuće'', rekao je Roberto Ammatuna, gradonačelnik Pozzalla.

Migracijama je bio posvećen prekjučerašnji izvanredni sastanak u Bruxellesu. Uoči ovotjednog summita čelnika zemalja Europske unije, snažna je i diplomatska aktivnost.

''Do petka neće biti rješenja za cjelokupni azilantski paket, odnosno za svih sedam direktiva", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

''Jedini način za odgovor na migraciju je kroz zajednički europski pristup", kaže Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Ali zajedništva nema. Pojedine zemlje pripremaju vlastite mjere kako bi zaustavile dotok migranata. Austrija je na granici sa Slovenijom održala vježbu nekoliko stotina pripadnika specijalne policije i vojske.

''Država koja u najgorem scenariju ne može učinkovito braniti svoje granice gubi vjerodostojnost. Čvrsto sam odlučan da se događaji poput onih iz 2015. ne smiju više ponoviti. To je poruka koju želimo poslati", kazao je Herbert Kickl, austrijski ministar unutarnjih poslova.

Ministri unutarnjih poslova Višegradske skupine sastali su se u Budimpešti. Nedjeljni skup u Bruxellesu su bojkotirali. Migrante i dalje odbijaju primiti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr