Novi brod s migrantima blokiran je u Sredozemlju. Italija i Malta odbile su primiti brod njemačke nevladine organizacije, na kojem je više od 200 migranata. Najnoviji je to povod za svađe među članicama, ali i dokaz da je Europska unija daleko od zajedničkog rješenja gorućeg problema.

Galerija +0 Emmanuel Macron (Foto: AFP)

Brod s 234 migranta blokiran je u međunarodnim vodama Sredozemlja. Italija i Malta odbijaju ga primiti.

Vezani članci SAD: Problem s migrantima, Ilustracija - 1 Deseci tisuća očajnih migranata žele bolju budućnost: "Puno smo propatili. Prošli smo i kroz džunglu" Lifeline (Foto: AFP) Talijanski ministar potvrdio da brod s više od 200 migranata ne smije u Italiju: ''Treba ga zaplijeniti''

"Talijani su nam rekli da su odgovorni Libijci. Kada pokušamo kontaktirati libijske vlasti, ne javljaju se na telefon'', rekao je Claus-Peter Reisch, kapetan broda Lifeline

Brod Lifeline pripada njemačkoj nevladinoj organizaciji. To je drugi takav brod koji je Italija odbila primiti, jer tvrdi, zarađuje na migrantima i pomaže krijumčarima. Francuska se ponovno obrušila na talijanske kolege. Prema međunarodnom pravu, poručuju, Italija mora prihvatiti brod kao najbliža zemlja. Odgovorili su i na talijanske optužbe o aroganciji francuskog predsjednika.

"Francuskoj nitko neće držati lekcije. Francuska je druga po zahtjevima za azil. Ove godine smo primili više takvih zahtjeva nego Talijani. Našu velikodušnost nitko ne može dovoditi u pitanje. Gospodin Salvini, koji zatvara luke, ne može Francuskoj držati lekcije'', komentirala je Nathalie Loiseau, francuska ministrica za europske poslove.

Brodovi nevladinih organizacija spašavaju migrante s gumenih čamaca kod obala Libije. Spašavaju ih i libijske vlasti. U samo 24 sata spašeno je gotovo tisuću migranata. Pomoć Libijcima obećava talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je stigao u Tripoli.

"U dogovoru s libijskim vlastima, podupiremo ideju o prihvatnim i registracijskim centrima južno od Libije, na libijskoj vanjskoj granici. Tako ćemo pomoći i Libiji i Italiji u blokadi migracija koje nam stvaraju probleme'', rekao je Salvini.

Gradnja takvih centara bila je jedna od tema europskog mini summita koji je u nedjelju održan u Bruxellseu. Okupio je čelnike 16 zemalja članica. O migrantima će se razgovarati i na summitu Europskog vijeća krajem tjedna. Hrvatski premijer Andrej Plenković poručuje da će po tom pitanju naša zemlja braniti svoje nacionalne interese. (J.B. / Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju