Italija u subotu na državnom pogrebu oplakuje žrtve rušenja mosta u Genovi u kojemu je po zadnjim podacima smrtno stradala 41 osoba, a spasioci i dalje tragaju za potencijalnim preživjelima koji su ostali pod ruševinama. Mnogi Talijani ljuti su na političare koji su došli na pogreb.

Galerija Pogreb u Genovi (Foto: AFP) Pogreb u Genovi (Foto: AFP) Pogreb u Genovi (Foto: AFP) +1 Pogreb u Genovi (Foto: AFP)

Misa za 19 genovskih žrtava održana je u u prostoru Izložbenog i trgovačkog centra u tom obalnom gradu na sjeveru Italije, a predvodio ju je gradski nadbiskup, kardinal Angelo Bagnasco.

Vezani članci Aerodrom, Italija Strahuju da se povijest ne ponovi: U Italiji uvode testiranja za sve putnike koji dolaze iz Kine Most u Italiji (Foto: AFP) Još jedan most s kojeg otpadaju dijelovi: Ekološka skupina spriječila moguću katastrofu sličnu onoj u Genovi

No rodbina nekih žrtava bojkotirala je ceremoniju te održala privatne pokope u znak gnjeva i protesta protiv države, koju smatra površnom i nemarnom kada je posrijedi sigurnost mosta.

''Mnogi ne žele sudjelovati u ovoj predstavi i razumijem ih'', rekao je svećenik Mauro Brezzo, objavio je BBC.

Talijanski mediji citirali su jednu ožalošćenu majku koja je rekla da državu smatra odgovornom za rušenje mosta. ''Sramotna je ova parada političara'', rekla je Nunzia, majka poginulog 26-godišnjeg Gerarda Esposita, dodajući da političari ne bi trebali biti viđeni na pogrebu žrtava.

Otac mladića koji je također poginuo kaže: ''Naša djeca nisu oruđe za javne parade. Oproštaj će primiti od onih koji su ih voljeli.''

Članove vatrogasne brigade, spasilačke timove i pripadnike policije okupljeni u Centru dočekali su pljeskom. Vlada je subotu proglasila državnim danom žalosti.

"Ovakve stvari ne bi se smjele događati, no nažalost i dalje se događaju. Sada se traže krivci..., odgovorne osobe koje bismo okrivili za smrt ovih ljudi, no mrtve ne možemo vratiti", rekao je prijatelj jedne od žrtava, Giuseppe Rondinelli.

U subotu su vatrogasci pronašli tijela devetogodišnje djevojčice i njezinih roditelja uz "potpuno uništen automobil" kojim su putovali.

Agencije pišu da je broj poginulih (41) i dalje neslužben jer se tijela trebaju i službeno identificirati.

Ceremoniji za žrtve nesreće u Centru, među ostalima su prisustvovali predsjednik države Sergio Mattarella, premijer Giuseppe Conte i ministar prometa Danilo Toninelli.

Vijadukt Morandi urušio se u utorak tijekom oluje. Više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara.

Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala tim mostom. Tvrtka Autostrade per l'Italia odbacuje svoju krivnju. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju