Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni dokumenti

Luksuzna jahta razotkrila početak Putinova suludog plana: "Mobilizirajte posadu odmah, neka rade bez prekida!"

Jahta Graceful
Jahta Graceful Foto: Carl Groll
Vladimir Putin preselio se svoju superjahtu vrijednu 100 milijuna dolara (92 milijuna eura) iz njemačkog brodogradilišta u Rusiju samo nekoliko tjedana prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu, prema tajnim dokumentima objavljenim u novoj istrazi.

Ruska antikorupcijska organizacija koju je osnovao zatvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navaljni tvrdi da mailovi pokazuju da je ruski predsjednik naredio hitno premještanje 82-metarske superjahte, nazvane Graceful, iz brodogradilišta u Hamburgu, gdje je prolazila remont vrijedan 32 milijuna dolara, do 1. veljače 2022.

Fotografije pokazuju kako je brod tegljen iz Hamburga 7. veljače na putu za rusku eksklavu Kalinjingrad, nakon što je brodogradilište propustilo rok od 1. veljače.

Samo 15 dana kasnije, 22. veljače, Putin je naredio potpunu invaziju na Ukrajinu. Nakon invazije, SAD, UK i EU nametnule su sankcije imovini u vlasništvu Rusije u inozemstvu, a deseci superjahti u vlasništvu oligarha zaplijenjeni su diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini VIDEO Najveći napad dronovima na Rusiju od početka rata: Gore zrakoplovi, gusti crni dim suklja iznad zračne luke

Pročitajte i ovo Nevrijeme Upaljen meteoalarm Budite na oprezu: Prijeti jako nevrijeme s kišom i grmljavinom, u jednoj regiji moglo bi biti posebno opasno

Ured američke vlade za kontrolu strane imovine (OFAC) navodi Graceful kao blokiranu imovinu na koju polaže pravo ruski predsjednik Vladimir Putin, piše Guardian.

Graceful, također kodnog naziva Kosatka ili Kit ubojica, koja ima 15-metarski zatvoreni bazen koji se može pretvoriti u plesni podij, samo je jedna od nekoliko superjahti povezanih s Putinom.

Pročitajte i ovo Iseljavanje ljudi iz kontejnera - 1 Nakon tri godine Rastavljaju se posljednji kontejneri u Petrinji, ali problemi ostaju: "Oni mi kažu - traži sama; kamo da ja idem?"

U mailu poslanom brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu 19. siječnja 2022. pisalo je: "Vlasnik želi da se Graceful doveze u Rusku Federaciju 1. veljače. Molimo mobilizirajte posadu odmah, neka rade bez prekida, neka rade u dvije smjene. Molimo vas da ubrzate sve radove koji bi mogli ometati isplovljavanje Gracefula 1. veljače".

Pročitajte i ovo Satelitska snimka uragana Idalia Građani se evakuiraju Dramatična snimka iz svemira: Uragan ide prema Floridi, ima putanju koja nije viđena više od 170 godina - "Ovo mi je prvi zbog kojeg sam zbilja zabrinut"

Pročitajte i ovo Bijela kuća O Prigožinu Glasnogovornica Bijele kuće: "Svi znamo da Kremlj ima dugu povijest ubijanja protivnika"

U mailovima piše da vlasnik želi premjestiti brod u Rusku Federaciju kako bi dovršio radove.

"Vlasnik nije zadovoljan naknadnom ugradnjom. Nezadovoljan je zbog kašnjenja u procesu izgradnje", stoji u poruci SCF grupe, najveće ruske brodarske tvrtke. Očekivalo se da će radovi trajati više od godinu dana.

Poruke su otkrivene u izvješću ruske istraživačke novinarke Marije Pevchikh, koja vodi zakladu za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene