Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani se evakuiraju

Dramatična snimka iz svemira: Uragan ide prema Floridi, ima putanju koja nije viđena više od 170 godina - "Ovo mi je prvi zbog kojeg sam zbilja zabrinut"

Aktualno Galerija Florida se priprema za uragan, ilustracija - 3 Florida se priprema za uragan, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Florida se priprema za uragan, ilustracija - 2 Florida se priprema za uragan, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Florida se priprema za uragan, ilustracija - 1 Florida se priprema za uragan, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Florida se priprema za uragan, ilustracija - 4 Florida se priprema za uragan, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Florida se priprema za uragan, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Na žestok udar uragana sprema se Florida. Ima putanju kakva nije viđena 170 godina, a olujno okno snimljeno iz svemira izgleda prilično dramatično.

Najjužnija točka Floride, otok Key West otkriva nagovještaj uragana. Na priobalju i unutrašnjosti traju pripreme. U distribuciji zaštitnih
vreća s pijeskom sudjeluju zatvorenici iz lokalnih kaznionica.

"Molimo se. Bog zavrti uragane i zaustavlja ih. Vjerujemo da je ovo sigurno mjesto", kazao je jedan od njih.

Kad se govori o uraganima, Florida je jedna od prvih asocijacija. No čak i u ovoj saveznoj državi, površine tri Hrvatske i s oko triput višim životnim standardom, još uvijek postoje dijelovi po kojima uragani nisu udarali. Takav je otočić Cedar Key.

"Ovo mi je prvi zbog kojeg sam zbilja zabrinut. Ovaj ide ravno na nas, pa sam pomalo nervozan", kazao je mještanin.

Nacionalni meteorološki centar prognozira da je Idalia prvi tropski
vrtložni vjetar u 172 godine koji bi uraganskom snagom mogao udariti po uvali Appalachee, na mjestu na kojem se obala izvija u poluotok.

"Ako bude jak uragan, ono što smo radili posljednjih osam godina za ovaj restoran bit će prebrisano i neće nam ostati mnogo od napravljenog. Ali samo se nadamo da će ovo trajati kratko", zabrinut je suvlasnik restorana Jordan Keeton.

Većina Floriđana uplaćuje osiguranje od uragana. No ono je sve skuplje, a na nekim mjestima i sve teže za pronaći, jer se nekoliko osiguravajućih tvrtki povuklo iz Floride.

"Ako živite u područjima koja su na liniji glavnog olujnog udara, još imate vremena za posljednje pripreme. Rečeno vam je da se evakuirate. Ne morate putovati stotine kilometara daleko. Imate skloništa u raznim okruzima, možete otići i do prijatelja koji žive u područjima na kojima se ne očekuje snažna oluja", poručio je građanima guverner Ron de Santis.

Očekuje se da će do sudara s floridskom obalom u srijedu uragan doseći visoku jakosnu kategoriju 3. Kad je ostavljao Kubu bio je na 1. Zapadni dijelovi otoka pretrpjeli su poplave. Neki su i u nepogodi pronašli priliku za pozitivnu perspektivu. U vrijeme uraganskih vjetrova, kažu Kubanci, more uz sjevernu obalu puno je - sardina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene