Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzo obrisali objavu

FOTO "O, Krim nije Rusija? Lijepo": Rusko veleposlanstvo objavilo kartu kojom Krim priznaje kao ukrajinski

Eksplozija na Krimu
Eksplozija na Krimu Foto: Screenshot/Twitter/Nexta
Rusko veleposlanstvo u Južnoj Africi podijelilo je kartu na internetu koja prikazuje nezakonito pripojeni Krim kao dio Ukrajine.

Objava na računu ruskog veleposlanstva u Južnoj Africi na X-u, ranije poznatom kao Twitter, pokušala je podići profil grupacije svjetskih gospodarstava BRICS, ali se činilo da umjesto toga podržava Krim kao dio Ukrajine.

U objavi je prikazana karta svijeta s granicama Ukrajine koja sadrži ne samo istočne dijelove njezina teritorija za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala već i Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014. godine.

Dok se BRICS posebno odnosi na gospodarstva Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, karta objavljena na računu veleposlanstva također uključuje Etiopiju, Argentinu, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Iran osjenčane zelenom bojom, zajedno s pet članica BRICS-a, piše Newsweek

Pročitajte i ovo Drama na letu za Mallorcu stravični trenuci VIDEO Avion letio kroz oluju, ljudi su od straha vrištali, povraćali i plakali: "Mislila sam da je to kraj"

Na karti su aktualne i potencijalne članice BRICS-a istaknute posebnom bojom. Osnivači organizacije su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Ove je godine šest dodatnih zemalja pozvano da se pridruže bloku: Etiopija, Argentina, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Iran.

Pročitajte i ovo Jugo u Dalmaciji izdana upozorenja Prijete grmljavinska i olujna nevremena: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti posebno opasno

Ukrajina i njezini saveznici u Europskoj uniji i NATO-u ne priznaju ruske zahtjeve prema Krimu i istočnoj Ukrajini te su pozvali da se navedeni teritoriji u cijelosti vrate pod kontrolu Kijeva. Otkako je objavljena rano jučer, objava ruskog veleposlanstva privukla je više od 292.000 pregleda, kao i velik broj komentara poput: "O, Krim nije Rusija? Lijepo", "U potpunosti se slažem s ovom kartom. Krim je Ukrajina."

Pročitajte i ovo Ilustracija na Sirobuji Teška nesreća u Splitu: Vozilo sletjelo s ceste, jedna osoba ima ozljede opasne po život

Mira iz Kijeva, koja je podijelila fotografiju Krima kao dijela Ukrajine, objavila je: "Dakle, slažete se."

Samo nekoliko sati nakon što je podijeljena na X-u, objava je izbrisana s računa veleposlanstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene