Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je dobar cilj'

Szijjarto brani žicu: Mađarska ogradom ispunjava schengenska pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravila schengenske zone obvezuju Mađarsku da štiti vanjske granice tog prostora i osigura da se granica može prelaziti samo na za to određenim mjestima i u određeno vrijeme, rekao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Luxembourgu.

U izjavi za novinare nakon sastanka Szijjarto je rekao da ga je hrvatska kolegica (Vesna Pusić) pitala zašto je Mađarska izgradila ogradu na granici.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Slika nije dostupna Nastavljaju graditi žičane zidove MAĐARI I DALJE ZATVARAJU GRANICE 'Ne znamo koliko će migranata stići'

"Budući da se sustav skrbi za migrante u Hrvatskoj urušio u 24 sata i da je Hrvatska počela prevoziti migrante na mađarsku granicu, Mađarska je bila prisiljena zapečatiti svoje granice kako bi ispunila schengenske obveze", rekao je Szijjarto, kako prenosi MTI.

Ranko Ostojić o novom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu: Bit će to humanije za izbjeglice

Mađarski ministar rekao je da je na sastanku vođena burna rasprava o zaštiti granica, dodavši da je luksemburški ministar rekao da se vanjske granice EU moraju osigurati.

"To je dobar cilj, ali je problem u tom što ne funkcionira. Da funkcionira, nijedan od 357.119 ilegalnih migranata, koliko ih je do jutros ušlo u Mađarsku, ne bi stigao", dodao je.

Ako se suradnja zemalja članica Višegradske skupine u zaštiti mađarske južne granice pokaže uspješnom, onda "nitko neće imati uvjerljivih argumenata" protiv prijedloga da sve zemlje članice EU-a udruže snage u zaštiti vanjskih granica Grčke, rekao je Szijjarto, koji je ustvrdio da EU i dalje jako podcjenjuje opasnosti od masovne migracije u kojoj bi se moglo raditi o milijunima ljudi koji će stići u Europu ako se ne zaustavi nekontrolirani priljev. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene