Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je, tvrde iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji.


U prosvjednoj noti Ministarstva, od Slovenije se službeno traži da ukloni žicu s graničnih prijelaznih točaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec - Godeninci (Kocijan).

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog ovoga Slovenija dodatno inzistira na sve većoj kontroli granice s Hrvatskom? Slika nije dostupna Slovenija odgovorila na hrvatsku notu: Nema argumenata za povlačenje žice

Priopćenje Ministarstva prenosimo u sijelosti.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH uručilo diplomatsku notu kojom se najoštrije prosvjeduje protiv slovenskog protupravnog zaprječivanja prijelaznih točaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec - Godeninci (Kocijan), posebnih mjesta za prelazak granice stanovnika pograničnog područja utvrđenih Sporazumom između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pograničnom prometu i suradnji iz 1997. godine.

Usporen val izbjeglica u čitavoj Europi

Zagrađivanjem dvije spomenute prijelazne točke Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji te dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog Sporazuma koji jamči i omogućava već dugi niz godina nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obje strane.

Slovenskoj strani upućen je zahtjev za uklanjanjem žice s navedenih prijelaznih točaka koje služe stanovnicima hrvatskog pograničnog područja za legitiman prelazak granice. Istovremeno ponovljen je i zahtjev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Republike Hrvatske istaknut u prijašnjim prosvjednim notama.

U razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH istaknuto je da Republika Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila iz razloga jer je slovenska strana zapriječila dvije prijelazne točke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prijelazna mjesta kojima se koriste slovenski i hrvatski državljani ostala otvorena. Navedeno postupanje slovenske strane dovodi u pitanje opstojnost Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji čija je svrha da stanovništvu pograničnog područja, neovisno o tome je li riječ o slovenskim ili hrvatskim državljanima, osigura jednak tretman i omogući nesmetan život i prelazak granice za svakodnevne potrebe."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook