Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je, tvrde iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji.


U prosvjednoj noti Ministarstva, od Slovenije se službeno traži da ukloni žicu s graničnih prijelaznih točaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec - Godeninci (Kocijan).

Vezani članci Slika nije dostupna HVALI SE ŽICOM 'Prvi sam predlagao postavljanje ograde, sad nas svi dobro razumiju' Slika nije dostupna Zbog ovoga Slovenija dodatno inzistira na sve većoj kontroli granice s Hrvatskom?

Priopćenje Ministarstva prenosimo u sijelosti.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH uručilo diplomatsku notu kojom se najoštrije prosvjeduje protiv slovenskog protupravnog zaprječivanja prijelaznih točaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec - Godeninci (Kocijan), posebnih mjesta za prelazak granice stanovnika pograničnog područja utvrđenih Sporazumom između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pograničnom prometu i suradnji iz 1997. godine.

Usporen val izbjeglica u čitavoj Europi

Zagrađivanjem dvije spomenute prijelazne točke Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji te dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog Sporazuma koji jamči i omogućava već dugi niz godina nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obje strane.

Slovenskoj strani upućen je zahtjev za uklanjanjem žice s navedenih prijelaznih točaka koje služe stanovnicima hrvatskog pograničnog područja za legitiman prelazak granice. Istovremeno ponovljen je i zahtjev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Republike Hrvatske istaknut u prijašnjim prosvjednim notama.

U razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH istaknuto je da Republika Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila iz razloga jer je slovenska strana zapriječila dvije prijelazne točke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prijelazna mjesta kojima se koriste slovenski i hrvatski državljani ostala otvorena. Navedeno postupanje slovenske strane dovodi u pitanje opstojnost Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji čija je svrha da stanovništvu pograničnog područja, neovisno o tome je li riječ o slovenskim ili hrvatskim državljanima, osigura jednak tretman i omogući nesmetan život i prelazak granice za svakodnevne potrebe."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook