Požari uništavaju Australiju - 3
Požari uništavaju Australiju - 3 Foto: Afp

Stotine milijuna životinja uginule su ili gladuju, izgubile su stanište i preseljene su zbog stotina požara koji tjednima haraju istočnom i južnom Australijom.


U proteklim danima snimke žednih i iscrpljenih koala kojima vodu daju biciklisti ili vozači pobudile su ogroman interes za posljedice požara na životinje.

Vezani članci Davor Valčić U godinu dana dva požara u njegovoj zgradi: "Urušio se krov, ostali smo doslovno bez krova nad glavom. Šteta je ogromna. Čekamo da nam se rodi beba, a imamo i malo dijete..." Požar u centru Zadra 02 VIDEO Vatrogasci još na oprezu zbog buktinje koja je izbila u centru Zadra: Uzrok strašnog požara tek će se utvrditi

"Najgore je onima koje vidite kako potpuno ukočene sjede na zemlji", rekao je John Grant, glasnogovornik organizacije Wildlife Information, Rescue and Education Service (WIRES), koja ima 2600 volontera.

"Neće se oporaviti jer su udahnule puno vrućeg zraka i dima. Nisu mrtve, ali neće ni preživjeti", objasnio je.

Do sada je više od sedam milijuna hektara zemlje, što je površina Češke, izgorjelo u Australiji tijekom požarne sezone.

Više od 800 milijuna domaćih životinja poginulo je ili na neki drugi način pogođeno požarima u Novom Južnom Walesu, saveznoj državi u kojoj je situacija najgora, navodi profesor ekologije sa Sveučilišta u Sidneyju Chris Dickman.

U državi Victoria, gdje je spaljeno više od milijun hektara zemlje, "procjenjuje se da je do 500 milijuna životinja, uključujući ugrožene vrste, skončalo u požarima".

Sue Ashton, ravnateljica jedine bolnice za koale u Port Macquarieu, koji je također pogođen požarima, procjenjuje da su uginuli deseci tisuća koala.

"Samo u našem području uginule su stotine koala. U jednom malom području koje proučavamo već dugo uginulo je 350 koala, odnosno dvije trećine ukupne populacije", rekla je Ashton za dpa i istaknula da čine sve što je u njihovoj moći da pomognu životinjama.

"Vidimo životinje koje pate od dehidracije, iscrpljenosti i opeklina", kazala je.

Majke odbacuju mladunce kako bi se spasile

Volonteri WIRES-a udomili su tisuće ptica koje često padaju na tlo zbog vrućeg zraka, ali su udomili i klokane, zdepaše, koale i oposume.

Mnoge majke odbacuju mladunce kako bi se spasile, rekao je Grant.

Euan Ritchie, profesor ekologije na Sveučilištu Deakin, kaže da je "prerano procijeniti potpuni utjecaj požara na (životinjske) vrste".

"Međutim, uzimajući u obzir veliku rasprostranjenost i snagu požara, već ugrožene vrste možda su na putu prema izumiranju, a nekoć relativno česte i brojne vrste sada su možda ranjive", kazao je.

"Strahujemo za mnoge prašumske vrste koje uobičajeno ne dolaze u doticaj s vatrom i zbog toga nisu naročito otporne", dodao je.

Više od 150 hektara zemlje već je izgorjelo na otoku Kangaroo na jugu Australije, a vlasti procjenjuju da je tamo uginula, ili će uginuti, polovica životinja, uključujući koale.

Jedino koale na tom otoku, gdje ih je živjelo oko 50 tisuća, nisu pogođene spolno prenosivom bakterijom klamidijom, kojom je zaraženo više od polovice populacije koala drugdje u Australiji. (Hina)