Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi protiv brutalnosti

Pitate se u čemu je razlika između Afroamerikanaca i bjelačkog stanovništva SAD-a? Ove tri stvari pokazuju kakav je njihov položaj u vlastitoj zemlji

Prosvjedi protiv rasizma u SAD-u - 5
Prosvjedi protiv rasizma u SAD-u - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjedi protiv rasizma u SAD-u - 5 Prosvjedi protiv rasizma u SAD-u - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjedi protiv rasizma u SAD-u - 2 Galerija 1/2 >>
Kaos u SAD-u se nastavlja. Ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda potaknulo je na razmišljanja o rasizmu i zašto je on veći u SAD-u nego, primjerice, u Europi. BBC je prenio istraživanje o rasizmu u SAD-u i podatke o uhićenjima Afroamerikanaca.

Prosvjedi protiv policijske brutalnosti uslijedili su nakon nasilne smrti prilikom privođenja Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je umro nakon devetominutnog priklještenja koljenom za vrat.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih

Ovo ubojstvo posljednje je u nizu policijskih brutalnosti prema afroameričkoj populaciji te je izazvalo prosvjede i osude diljem zemlje zbog rasizma.

BBC je objavio podatke o kriminalu i pravosuđu u SAD-u i položaju Afroamerikanaca. 

1. Afroamerikanci imaju veću šansu da budu ustrijeljeni u odnosu na druge rase

Prošle godine, iako su Afroamerikanci činili manje od 14% stanovništva (prema službenim podacima popisa stanovništva), činili su više od 23% u više od 1000 smrtnih slučajeva u pucnjavama koje je počinila policija. 

2. Zbog zlouporabe droge uhićeno je više Afroamerikanaca nego bijelih Amerikanaca, iako je razina konzumiranja droge jednaka

Istraživanja su dokazala da i bijeli Amerikanci i Afroamerikanci na jednakoj razini i u jednakim količinima konzumiraju narkotike, ali i dalje će policija prije privesti Afroamerikanca.

3. U zatvoru je veći broj Afroamerikanaca nego što je bijelih Amerikanaca

Broj Afroamerikanaca u zatvoru dvaput je veći od broja Latinoamerikanaca, pokazuju podaci. Afroamerikanci su u 2018. godini činili oko 13% američkog stanovništva, ali su predstavljali gotovo trećinu zatvorske populacije u zemlji.

Bijeli Amerikanci činili su oko 30% zatvorske populacije - unatoč tome što su predstavljali više od 60% ukupnog stanovništva SAD-a. 

Iako se brojka Afroamerikanaca u zatvorima smanjuje, oni su najzastupljeniji u zatvorima u SAD-u, prenosi BBC. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene