Kaos u SAD-u se nastavlja. Ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda potaknulo je na razmišljanja o rasizmu i zašto je on veći u SAD-u nego, primjerice, u Europi. BBC je prenio istraživanje o rasizmu u SAD-u i podatke o uhićenjima Afroamerikanaca.

Galerija


Prosvjedi protiv policijske brutalnosti uslijedili su nakon nasilne smrti prilikom privođenja Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je umro nakon devetominutnog priklještenja koljenom za vrat.

Vezani članci Nastavljeni prosvjedi protiv rasizma u Louisvilleu - 1 Druga noć prosvjeda protiv rasizma u Louisvilleu: 300 prosvjednika marširalo gradom, dio njih razbijao prozore tvrtki i bolnice Proturasistički prosvjedi u središtu Pariza - 2 Nekoliko tisuća ljudi na proturasističkom provjedu u Parizu, sve pratili interventni policajci, letio i suzavac

Ovo ubojstvo posljednje je u nizu policijskih brutalnosti prema afroameričkoj populaciji te je izazvalo prosvjede i osude diljem zemlje zbog rasizma.

BBC je objavio podatke o kriminalu i pravosuđu u SAD-u i položaju Afroamerikanaca. 

1. Afroamerikanci imaju veću šansu da budu ustrijeljeni u odnosu na druge rase

Prošle godine, iako su Afroamerikanci činili manje od 14% stanovništva (prema službenim podacima popisa stanovništva), činili su više od 23% u više od 1000 smrtnih slučajeva u pucnjavama koje je počinila policija. 

2. Zbog zlouporabe droge uhićeno je više Afroamerikanaca nego bijelih Amerikanaca, iako je razina konzumiranja droge jednaka

Istraživanja su dokazala da i bijeli Amerikanci i Afroamerikanci na jednakoj razini i u jednakim količinima konzumiraju narkotike, ali i dalje će policija prije privesti Afroamerikanca.

3. U zatvoru je veći broj Afroamerikanaca nego što je bijelih Amerikanaca

Broj Afroamerikanaca u zatvoru dvaput je veći od broja Latinoamerikanaca, pokazuju podaci. Afroamerikanci su u 2018. godini činili oko 13% američkog stanovništva, ali su predstavljali gotovo trećinu zatvorske populacije u zemlji.

Bijeli Amerikanci činili su oko 30% zatvorske populacije - unatoč tome što su predstavljali više od 60% ukupnog stanovništva SAD-a. 

Iako se brojka Afroamerikanaca u zatvorima smanjuje, oni su najzastupljeniji u zatvorima u SAD-u, prenosi BBC.