Kaos u SAD-u se nastavlja. Ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda potaknulo je na razmišljanja o rasizmu i zašto je on veći u SAD-u nego, primjerice, u Europi. BBC je prenio istraživanje o rasizmu u SAD-u i podatke o uhićenjima Afroamerikanaca.

Galerija


Prosvjedi protiv policijske brutalnosti uslijedili su nakon nasilne smrti prilikom privođenja Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je umro nakon devetominutnog priklještenja koljenom za vrat.

Vezani članci Veliki prosvjed u Washingtonu Na ulicama Washingtona na tisuće ljudi: "Ne možemo sjediti doma, naši glasovi moraju se čuti", "Marširamo za nadu" London Svijet ujedinjen u borbi protiv rasizma i policijske brutalnosti prema manjinama: "Bez pravde nema mira!", "Ne rasističkoj policiji!"

Ovo ubojstvo posljednje je u nizu policijskih brutalnosti prema afroameričkoj populaciji te je izazvalo prosvjede i osude diljem zemlje zbog rasizma.

BBC je objavio podatke o kriminalu i pravosuđu u SAD-u i položaju Afroamerikanaca. 

1. Afroamerikanci imaju veću šansu da budu ustrijeljeni u odnosu na druge rase

Prošle godine, iako su Afroamerikanci činili manje od 14% stanovništva (prema službenim podacima popisa stanovništva), činili su više od 23% u više od 1000 smrtnih slučajeva u pucnjavama koje je počinila policija. 

2. Zbog zlouporabe droge uhićeno je više Afroamerikanaca nego bijelih Amerikanaca, iako je razina konzumiranja droge jednaka

Istraživanja su dokazala da i bijeli Amerikanci i Afroamerikanci na jednakoj razini i u jednakim količinima konzumiraju narkotike, ali i dalje će policija prije privesti Afroamerikanca.

3. U zatvoru je veći broj Afroamerikanaca nego što je bijelih Amerikanaca

Broj Afroamerikanaca u zatvoru dvaput je veći od broja Latinoamerikanaca, pokazuju podaci. Afroamerikanci su u 2018. godini činili oko 13% američkog stanovništva, ali su predstavljali gotovo trećinu zatvorske populacije u zemlji.

Bijeli Amerikanci činili su oko 30% zatvorske populacije - unatoč tome što su predstavljali više od 60% ukupnog stanovništva SAD-a. 

Iako se brojka Afroamerikanaca u zatvorima smanjuje, oni su najzastupljeniji u zatvorima u SAD-u, prenosi BBC.