Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snima se i film o njima

Srbijanski vojnik prije 13 godina srušio američkog pilota, sada su dobri prijatelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije 13 godina srbijanski je vojnik srušio američki borbeni zrakoplov. Taj vojnik i pilot srušenog aviona sada su prijatelji.

Dale Zelko i Zoltan Dani prvi put su došli u kontakt jedan s drugim 1999. godina u vrijeme NATO-va bombardiranja Srbije. Dale je bio američki pilot, a Zoltan srbijanski vojnik koji je srušio Daleov F-117 borbeni zrakoplov. Nekoliko godina kasnije ponovno su se susreli i postali dobri prijatelji. O njihovoj priči sada se snima dokumentarni film, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Nasilna smrt Grozomorna Medvedeva poruka nakon smrti ruskog pilota: "Za pse, pseća smrt" Maksim Kuzminov Maksim Kuzminov Detalji likvidacije ruskog pilota koji je pobjegao od Putinovog režima: Pronađen mrtav s nekoliko rana od vatrenog oružja

Američki F-117 zrakoplovi dizajnirani su tako da budu nevidljivi radarima, no Zoltan je uzeo stari sovjetski radar i prepravio ga tako da otkriva i 'nevidljive' letjelice. Tako je i vidio Daleov zrakoplov te ga pogodio u krilo. Dale se srušio na području Buđanovca kod Beograda nakon čega se osam sati skrivao od srbijanskih vojnika dok ga nisu spasili njegovi suborci.

>> Superoluja Sandy uzrokovala i nešto pozitivno: Stranci postaju prijatelji!

Zoltan je sada pekar, a Dale biznismen, ponovno su se susreli u Zoltanovom gradu Kovinu zbog premijere filma s njima u glavnim ulogama.

Dale kaže kako je ostao iznenađen ljubaznošću Srba prema njemu s obzirom na povijest odnosa između SAD-a i Srbije. 'Naše obitelji su se baš našle, jako smo si dobri sada. Svi Srbi koje sam do sada upoznao su ljudi velika srca. Obožavam Srbiju i sve ove ljude', rekao je bivši američki pilot.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene