Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada u je prihvatila novo izvješće radne skupine koja istražuje nepravilnosti u radu obavještajne službe SOVA-e, te konstatirala da postoje "očiti znakovi nezakonitog djelovanja na području praćenja međunarodnih sustava veza u 2004. godini", objavio je nakon sjednice vladin glasnogovornik Valentin Hajdinjak.


Isto tako, prihvaćen je izvještaj radne skupine u kojemu se navodi da je temeljit pregled dokumentacije SOVA-e pokazao da su neistiniti navodi bivšeg premijera Antona Ropa o dogovaranju incidenata u Piranskom zaljevu 2004. godine od strane tadašnjeg oporbenog čelnika Janeza Janše i hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Vezani članci Zdravko Marić Marić nakon sjednice Vlade: "Moja uloga u Vladi je u pravilu onaj koji govori - ne, ali suradnja s kolegama je sjajna" Janez Janša, slovenski premijer Zbog zaraze šefa državne obavještajne službe upitno glasovanje o povjerenju vladi Slovenije

"Utvrđeno je da agencija nikad nije raspolagala materijalima koji bi dokazivali takve navode zastupnika Antona Ropa", izjavio je Hajdinjak.

Izvještaj vladine skupine bit će po zaključku vlade poslan
kriminalističkoj policiji kako bi se istražila moguća kaznena djela.

Isto tako, vlada je u vezi s djelovanjem obavještajne agencije SOVA-e oslobodila zadaće čuvanja službene tajne njenog nekadašnjeg direktora Dragu Ferša, koji je bio direktor komisije za reformu obavještajnog sustava u BiH, kako bi se omogućio kazneni postupak oko sumnji u nezakonite isplate honorara za reformu obavještajnog sustava u toj državi.